Újabb elsőfilmesek az „inkubátorban”


Június 4-én szervezik meg a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának következő pitch-fórumát: tíz újabb pályakezdő filmes mutathatja be filmtervét gyártási támogatás reményében.

Az Inkubátor Program legutóbbi, tavalyi felhívására 68 pályázat érkezett be, amelyek közül a szakmai előzsűri választotta ki a tíz továbbjutó filmtervet. A döntős projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesültek. A tíz alkotócsapat a kidolgozott filmterveket a június 4-i Inkubátor Pitch Fórumon prezentálja a szakmai közönségnek. A felkészülést az NFI Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok segítették.

A 10 filmterv közül az 5 nyertest szakmai zsűri – Borka Csilla és Kálmán András forgalmazási szakemberek, Császi Ádám és Lakos Nóra filmrendezők, Stalter Judit producer –, és a Pitch Fórumon résztvevő szakmai közönség választja ki.

A nyertes filmek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújthat támogatást.

 

A 2015-ben létrehozott Inkubátor Program keretében már 29 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, Csuja László Virágvölgy című road movie-ja, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje, Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája, Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája és Visky Ábel Mesék a zárkából című filmje.

2021-re összesen öt inkubátoros film mozipremierjét tervezik az alkotók, és jelenleg is három játékfilm forog és két animáció készül a Nemzeti Filmintézet fiatal alkotókat támogató programjának támogatásával – áll az NFI ma délutáni sajtóközleményében.Kapcsolódó