Újra az HBO-n az Elfújta a szél


Magyarázó bevezetővel és kapcsolódó videóval ellátva visszakerült az HBO streaming-szolgáltatásába az Elfújta a szél.

Az HBO három hete vonta vissza online kínálatából az Elfújta a szél (Gone with the Wind) című klasszikust, amelyet 1940-ben még nyolc Oscar-díjjal tüntetett ki az amerikai filmakadémia. A döntés a 12 év rabszolgaság (12 Years a Slave) forgatókönyvírójának, John Ridley-nek a jegyzete nyomán született, amelyben kifejtette, hogy a film elnagyolja a feketék ábrázolását, romanticizálja a rabszolgaság borzalmait, idealizálja az amerikai polgárháború előtt a déli államokban uralkodó állapotokat, és mindezzel megerősíti a napjainkban is a feketék ellen táplált előítéleteket. 

Az HBO Max szóvivője akkor azt ígérte, később újra elérhető lesz majd a film, a történelmi kontextus elemzésével együtt. Ez meg is történt: a film kiválasztásakor automatikusan elindul (de át is ugorható) egy négy és fél perces bevezető videó, illetve külön lejátszható egy The Complicated Legacy of „Gone With the Wind” címmel közzétett, a tavalyi TMC Classic Filmfesztiválon rögzített panelbeszélgetés is.

A bevezetőben Jacqueline Stewart filmtörténész felhívja a figyelmet a rasszista sztereotípiákra: a fekete szereplők mind rabszolgák, akiket uraik iránti feltétlen odaadás vagy együgyűség jellemez. A filmtörténész emlékeztet, hogy bár Hattie McDaniel volt az első színesbőrű színésznő, aki Oscar-díjat kapott (Mammy szerepéért), a díjátadón nem ülhetett fehér kollégái mellé a nézőtéren. Stewart hangsúlyozza: „Nagyon fontos, hogy a klasszikus Hollywood filmjei az eredeti formájukban elérhetőek számunkra.”

Nem az HBO Max az egyetlen, aki magyarázó jegyzetet fűz évtizedekkel ezelőtt készült nagy klasszikusokhoz: néhány napja a Sky járt el hasonlóan, de a Disney Plus is disclamert fűzött az 1941-ben bemutatott Dumbóhoz: jelzik, hogy az alkotást eredeti formájában mutatják be, és hogy az „idejétmúlt kulturális ábrázolásokat tartalmazhat”. A Warner Home Video a Tom és Jerryt látta el hasonló megjegyzéssel: a film etnikai és rasszista előítéleket ábrázol, amelyek mindennaposak voltak az amerikai társadalomban, ugyanakkor a cenzorálásuk ugyanazt jelentené, mintha azt állítanánk, hogy ezek az előítéletek sosem léteztek volna.

 

 Kapcsolódó