Újra dönthetnek magyar fiatalok is az Európai Filmakadémia díjáról


38 ország fiatalsága egy olasz-francia, egy norvég és egy ír-luxemburgi jelölt közül választja ki Európa legjobb filmjét április 24-én. Az idén rendhagyó módon online megrendezendő közös mozizásra április 13-ig jelentkezhetnek 12-14 évesek.

A Fiatalok Közönségdíjára (Young Audience Award) jelölt filmek 2021-ben: Pinokkió (Pinocchio, r. Matteo Garrone), Át a határon (The Crossing, r. Johanne Helgeland), Farkasjárók (Wolfwalkers, r. Tomm Moore, Ross Stewart).

A jelölteket idén is kétlépcsős eljárásban választották ki: először egy nemzetközi bizottság jelölt 8 filmet a legfrissebb európai termésből. A bizottság tagjai Graziella Bildesheim (producer, EFA igazgatósági tag, Olaszország), Levan Dvali (Taoba Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál, Grúzia), Nicola Jones (Goldener Spatz, Németország), Dimitris Spyrou (Olympia Gyermekfilm Fesztivál, Görögország) és Annelot Tijs (Eye Film Institute, Hollandia) voltak. A második lépésben a Fiatalok Közönségdíja program korábbi résztvevőiből álló zsűri, Matteo (Olaszország), Marta (Horvátország), Anissa (Egyesült Királyság), Zofia (Lengyelország) és Vasileios (Görögország) nézte meg a nyolc filmet, és választotta ki a végső versenybe kerülő hármat.

A 38 résztvevő országban az Európai Filmakadémia és a helyi együttműködő szervezetek a Fiatalok Közönségdíjával lehetőségét teremtenek, hogy az ifjúság kiváló európai filmeket ismerhessen meg, és tapasztalt filmoktatók irányításával megvitathassák a látottakat és kapcsolatba léphessenek kortársaikkal.

A 2021-es legjobb európai ifjúsági filmért járó Fiatalok Közönségdíját több ezer tizenéves szavazata dönti majd el. A nyertest április 25-én online díjátadó ünnepségen hirdetik ki, amelynek házigazdája egy korábbi Fiatalok Közönségdíja zsűritag, Ivana Noa (Belgium) lesz.  Az ünnepséget élőben közvetíti a yaa.europeanfilmawards.eu portál, amely további információkat is kínál a jelölt filmekről és a programban résztvevő helyszínekről. A Nemzeti Filmintézet 2013-ban csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatalok Közönségdíja programhoz.

Jelentkezés és bővebb információ a filmekről: https://nfi.hu/hu/kepzes/young-audience-award

(Az NFI közleménye)Kapcsolódó