Újraindulnak a svéd és a dán filmforgatások


Svédországban és Dániában bevezettek egy sor óvintézkedést, cserébe újraindulhatnak a filmes és televíziós produkciók forgatási munkálatai.

Bár Svédország nem vezetett be kijárási tilalmat és több másik, drasztikus óvintézkedést sem a koronavírus-járvány miatt, Dániával együtt (ahol az iskolák, munkahelyek jórésze, boltok, vendéglők, színházak még mindig zárva tartanak) most fokozott elővigyázatosságra inti a produkciókat, és ezeket egy Nordic Film Guide című dokumentumban rögzítették – adta hírül a Variety

Svédország korábban is max. 50 fő gyülekezését engedélyezte, és ezt a létszámot mostantól a forgatásokon sem lehet átlépni, Dániában pedig április 14-ével kezdődően indulhattak fokozatosan újra a filmes munkálatok.

A vírus terjedését megelőző közösségi távolságtartás elvéhez továbbra is igazodni fognak, ezért kisebb létszámú, váltásban működő csoportokban dolgozhatnak a filmesek, még ha várhatóan ez a hatékonyság 10%-os visszaeséséhez is vezethet – írja a Nordic Film Guide alapján a Variety. A belsőkben zajló felvételek alkalmával minden jelenlévőre 4mtérrel kell számolni, a tömegjeleneteket teljesen mellőzni kell (példaként egy szórakozóhely-jelenetet vagy egy templomi misét hoznak fel). Ennek ellenére nem tiltják például a csók- vagy szexjeleneteket, amelyekben a színészeknek meg kell érinteniük egymás arcát, mégis javasolják, hogy senki se foglalkoztasson valamilyen krónikus betegséggel rendelkező vagy 70 évesnél idősebb színészeket. A színészválogatások videókonferencián vagy bemutatkozó felvételek elküldése nyomán fognak zajlani. 

Svédország engedélyezi a köztereken való forgatást, Dániában minden ilyen esetet külön megvizsgálnak. A forgatási catering kapcsán a szabálykönyv igen szigorú: nem engedélyezi büfé vagy kávépult felállítását; a színészek és a stáb minden tagja számára külön csomagolt menüt lehet felszolgálni, amelyet váltásban fogyaszthatnak el.

Minden stábtag számára maszkot kell biztosítani.Kapcsolódó