Újranyílik a kolozsvári Művész mozi


Kiállítással, audiovizuális performansszal nyílik újra Kolozsváron a 2012. óta zárva tartó Művész mozi.

Az Egyetem utca 3. szám alatt található mozit 2012. februárjában zárta be az országos filmvállalat (RADEF), mert egyre csökkenő nézőszám mellett, digitális technika hiányában nem volt fenntartható.

A Sebestyén-palota földszintjén található mozi Egyetem-mozgó néven 1913. október 30-án nyílt meg Paul Wegener A prágai diák című filmjének vetítésével. A mozit 1915-től a második világháborúig Janovics Jenő bérelte. 1915. március 20-án itt mutatták be Kertész Mihály filmjét, a Kolozsváron készült Toloncot. A moziterem 2010-ben került vissza a Sebestyén-palota örököseinek tulajdonába, akik szeretnék megtartani eredeti funkcióját és közösségi, filmes és kulturális térként újranyitni.

A felújított Művész-mozi először október 5-én, pénteken, a Galériák Fehér Éjszakája rendezvény keretében fogadja ismét a nagyközösséget. Este hét órakor kiállítás nyílik film és mozi ihlette illusztrációkból az előcsarnokban, este nyolckor pedig audiovizuális performansz keretében vetít a mozi homlokzatára, illetve írásvetítővel a mozi előterében Andrei Mărginean + Văzduh (Adi Tudoran). A performansz során különféle régi filmek jelenetei kollázsként elevenednek meg filmzenék ritmusára. George Roșu installációval készül, amelyben egy állva olvasandó filmforgatókönyv lesz látható.
Kapcsolódó