Újranyithatnak egy bírósági ügyet egy tévésorozat nyomán


A manhattani kerületi ügyészség bejelentette, hogy megfontolja egy gyilkossági ügy újraindítását egy filmsorozatban feltételezett hatósági visszaélés miatt.

Február 7-én debütált a Netflix Ki ölte meg Malcolm X-et? (Who Killed Malcolm X?) című, hat részes dokumentumfilm-sorozata, amelynek nyomán a manhattani kerületi ügyészség újraértékeli a széria által feldolgozott bírósági ügyet, hogy kiderítse, történt-e hatósági mulasztás a nyomozás során, ahogy azt a filmsorozat sugallja.

1965-ben három embert ítéltek el Malcolm X (született Malcolm Little) emberi jogi aktivista meggyilkolásáért. Az áldozat az afroamerikaiak jogaiért küzdött és elutasította a Martin Luther King-féle erőszakmentes ideológiákat. Tagja és vezérszónoka volt az Elijah Muhammad vezette, Nation of Islam nevű, fekete muzulmán szervezetnek, míg végül csalódott és 1964-ben kilépett. Bejárta a Közel-Keletet és Afrikát, hazatérése után pedig muszlim, illetve fekete nacionalista szervezeteket hozott létre. 1965-ben egy gyűlésen merénylet áldozata lett. A gyilkosságért elítélt három ember közül egy, Talmadge Hayer (később felvett nevél Mujahid Abdul Halim) elismerte a bűnösségét, a másik kettő azonban ártatlannak vallotta magát. Utóbbiakat a 80-as évek közepén szabadon engedték, Halim 2010-ben szabadult.

A dokumentumfilm-sorozat a gyilkossággal kapcsolatos különböző felvetéseket elemzi, köztük azt, hogy az FBI tervezte és viteleztette ki fehér nacionalisták segítségével. Körüljárja a két korábban szabadult elítélttel szembeni bizonyítékok hiányának kérdését, és azt, hogy Halim kijelentette, egyikük sem volt benne a dologban. A potenciális bírósági visszaélésekkel foglalkozó The Innocence Project nevű civil szervezet szintén azt állítja, hogy Halim igazat mond, az események másképp történtek, és más bűntársakat nevez meg. E szervezet képviselőivel találkozott és tárgyalt az elmúlt napokban Cyrus Vance kerületi ügyész, akinek két kollégája fogja felülvizsgálni a történelmi jelentőségű ügyet – írja az ügyészség közleménye alapján a The Guardian.Kapcsolódó