Vanessa Redgrave életműdíjat kap a Velencei Filmfesztiválon


Arany Oroszlán-életműdíjjal tünteti ki Vanessa Redgrave angol színésznőt az augusztus 29-én megnyíló 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál.

„El vagyok ragadtatva és nagyon jól esett hallanom, hogy filmes munkáimért életműdíjjal ajándékoznak meg a velencei filmfesztiválon” – idézte a színésznő szavait a The Hollywood Reporter kedden.

Redgrave hozzáfűzte: „Tavaly Velencében forgattam a The Aspern Papers című filmet, és sok-sok évvel ezelőtt Venetóban a La vacanzát. Abban a filmben szerepem szerint velencei dialektusban kellett beszélnem. Fogadok, hogy én vagyok az egyetlen nem olasz színésznő, aki egy teljes szerepét velencei dialektusban mondta el. Millió köszönet, drága fesztivál!”.

A kísértetház (The House of the Spirits), a Kis Odessza (Little Odessa), a Vágy és vezeklés (Atonement) és a Nagyítás (Blow-up) színésznője a filmmustrán egy külön ceremónián veheti majd át az életműdíjat.

Vanessa Redgrave

Alberto Barbera fesztiváligazgató napjaink egyik legkitűnőbb színésznőjének nevezte Redgrave-et, aki az elmúlt hat évtizedben érzékeny, sokoldalú alakításaival összetett, gyakran ellentmondásos karaktereket keltett életre. Barbera méltatta a színésznő játékának természetes eleganciáját, született vonzerejét, és hangsúlyozta, hogy Redgrave a művészfilmekben, a hollywoodi produkciókban és a színpadi vagy tévés munkáiban is remek alakításokat nyújt.

A fesztivál szervezői már korábban nyilvánosságra hozták, hogy David Cronenberg kanadai rendező (A légy/The Fly, Karambol/Crash) is életműdíjat kap idén.

A filmmustra programját szerdán hozzák nyilvánosságra.

A 75. Velencei nemzetközi Filmfesztivált augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg.

(MTI)Kapcsolódó