Vargyasi Levente dokumentumfilmje díjat nyert az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon


Május 24-26. között ötödik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn. A Kárpát-medencei Filmszemle – Vidéki élet, hagyományok kategóriában idén először háromszéki alkotók is neveztek és mindjárt el is hozták az első díjat, hívja fel a figyelmet a Kovászna Megyei Művelődési Központ közleménye.

Az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak a víz volt a kiemelt témája. A régió egyik legnagyobb filmes és természet-környezetvédelmi tematikus rendezvényére 98 országból több mint 1400 alkotást neveztek, ezekből választották ki azt a 146 filmet, amelyeknek 70 százaléka premier volt, és amelyeket 3 nap alatt 6 helyszínen vetítettek le a szervezők.

A Kárpát-medencei Filmszemle – Vidéki élet, hagyományok kategóriában Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente filmrendező Meszesek című dokumentumfilmje nyerte el az első díjat. A film korábban többek között megkapta a lakiteleki Közösségi Televíziók XIV. Filmszemléjének fődíját, ahol a zsűri elnöke Sára Sándor volt, az első Nemzetközi Népismereti Filmszemle első helyezését Sztánán 2014-ben, illetve a Zalatnai Nemzetközi Etnográfiai Filmfesztivál legjobb forgatókönyvért járó elismerését.

A szerzőpáros Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ megbízásából évente egy újabb népi mesterség titkait örökíti meg, legközelebb, június 11-én a tavaly forgatott Kerekesek című munkájuknak lesz bemutatója.

(közlemény)Kapcsolódó