Vasárnap kezdődik a 15. Bukaresti Magyar Filmhét


November 7. és 14. között a bukaresti Parasztmúzeum ad otthont a Liszt Intézet (korábban Balassi Intézet) őszi magyar filmes szemléjének. A 15. alkalommal megszervezett fesztivál nyitófilmje Enyedi Ildikó Cannes-ban debütált alkotása, A feleségem története lesz.

Szintén november 7-én, vasárnap nyílik Milorad Krstić RUBENsremBRANDT című kiállítása, a Ruben Brandt, a gyűjtő képeiből, terveiből áll össze. A filmhéten egyúttal magát a filmet is levetítik. 

Herendi Gábor a Bukaresti Magyar Filmhét visszatérő vendége; ezúttal Toxikoma című legújabb filmjét vetítik a román fővárosban. A programban szerepel az aradi származású, évek óta Budapesten élő Cristina Groșan első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell, valamint Felméri Cecília szintén első egészestés alkotása, a magyar–román koprodukcióban készült Spirál, továbbá a Máramarosi-havasokban forgott Hasadék (r. Krasznahorkai Balázs), Lakos Nóra Hab című vígjátéka és a Szép csendben (r. Nagy Zoltán) című filmdráma is.

A műsor kisjátékfilmes válogatással és dokumentumfilmekkel egészül ki, illetve a rendezvény hagyományaihoz híven idén sem maradhat ki a műsorból egy nagy klasszikus: ezúttal Makk Károly Egymásra nézve című alkotására esett a választás. A legkisebbeket gyerekeknek szóló vetítésekre (Boxi és Kartomi kalandjai, Hajótöröttek) várják, és egy szakkönyvet is bemutatnak a bukaresti közönségnek: A mozisátortól a tévétoronyig – Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből című kötet bemutatóján részt vesz annak két szerkesztője, Ferenczi Szilárd és Zágoni Bálint.

A filmeket eredeti nyelven, román felirattal vetítik.

A részletes program elérhető a bukaresti Liszt Intézet honlapján.

 Kapcsolódó