Vasárnap kezdődik az Ars Sacra Filmfesztivál


A fesztivál filmjeit ezúttal a Tabán moziban szeptember 16-23. között vetítik. A vetítésekre ingyenes a belépés.

Az idén tizenkét éves, nemzetközi minősítéssel rendelkező Ars Sacra Fesztivál keretein belül harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Filmfesztivál különleges színt képvisel a hazai kulturális palettán. Bár nevéhez hű marad, nem leszűkíti, inkább kibővíti a szentség, a szakralitás fogalmát. A versenybe elsősorban olyan alkotásokat vártak, amelyek részben vagy egészben a szakralitás fogalomkörébe tartozó témával foglalkoznak, az ökumené jegyében, mégsem kifejezetten vallásos filmek bemutatójáról van szó. A beérkezett és díjazott művek jelentős része a hit erejéről szól, mások emberi sorsokról, az élet nehézségeiről és örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről, az örök értékekről adnak hírt – művészi színvonalon. Egyes alkotások pedig a magyarság történelmét, kultúráját, kiemelkedő személyiségeit, a határon túli magyarság sorsát mutatják be megrendítő erővel.

2018-ban 83, két évnél nem régebbi film érkezett be, közülük fél tucat a szomszédos, magyarlakta országokból. A zsűri – melynek tagjai Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg. A filmfesztivál szeptember 16-án a Kallós Zoltán néprajztudós életéről és munkásságáról készült a Válaszút vándora – Kallós Zoltán öröksége (r. Holló László és Dala István) című filmmel indul, és szeptember 23-án Az élet ára – a Weiss Manfréd család története (r. Katona Zsuzsa) című film vetítésével zárul. Két tematikus napunkon a határon túli filmrendezők filmjei és a rövid fikciós, animációs, kísérleti filmek kerülnek vetítésre.

A zsűri az alábbi kategóriában ad ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti), az ünnepélyes díjátadóra az utolsó vetítési napon, 2018. szeptember 23-án 19 órai kezdettel kerül sor.

A vetítések időpontjáról a http://www.ars-sacra.hu/filmfesztival honlapról, valamint a Papageno Ars Sacra Filmfesztivál különszámából tájékozódhat. A III. Ars Sacra Filmfesztivál helyszíne a Tabán Artmozi (1016 Budapest, Krisztina körút 87-89. ), időpontja: 2018. szeptember 16. és 23. között, 16:00-20:00 óráig. Az előadások ingyenesek, nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők.Kapcsolódó