Vasárnap nyílik a budapesti tetőmozi-szezon


Ezeket a filmeket lehet megnézni a Budapest Rooftop Cinema 2021-es évadjában.

Június 27-től a megújult Mammut Tetőn filmezhetnek a budapestiek: a Budapest Rooftop Cinema a nyolcadik évére nagyobb nézőtérrel, extra mozivászonnal, kényelmes napágyakkal és a legújabb digitális vetítéstechnikával készül. A közkedvelt és megszokott kult-klasszikusok és premierek mellett idén ráadásul tematikus programokkal, a Women’s Night estéktől az Audiovisual Live Cinema performanszokig sok-sok újdonsággal készülnek a mozi szerelmeseinek. Jegyek a Cooltix oldalán kaphatók.

A nyitóeseményen, június 27-én Turán Eszter és Koltay Anna Budapest Underground: Elektronikus zene című dokumentumfilmje többek között arra is keresi a választ, hogy hogyan formálódott az elektronikus zenei szcéna és a party kultúra. Mint egyfajta korlenyomat, visszaidézi a 90-es évek hangulatát, amikor menő volt Acid Party-ra járni, mindenkit a Rave érdekelt, bejött a Goa Trance, a legjobb bulik pedig a Katlanban vagy a Frankhegyen voltak.

A régebbi vagy közelmúltbéli, amerikai vagy európai filmek (Alkonyattól pirkadatig, Időtlen időkig, Szólíts a neveden stb.) mellett csomó magyar filmet is megnézhet a nagyérdemű: június utolsó napján Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjét mutatják be közönségtalálkozóval egybekötött premiervetítésünkön. A Tobi színeinek fő témája a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben, hidat képez az LMBTQ-emberek és a ciszheteró emberek között, egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról. (A nagy érdeklődésre való tekintettel a filmet még egyszer levetítik majd július 4-én.)

Július elsején az elmúlt évek legőrültebb, semmihez sem hasonlítható magyar vígjátékát mutatják be, amely a szeretet korszakokon, nemeken, univerzumokon átívelő erejéről mesél. Badits Ákos (interjúnk ide kattintva olvasható) rendező erőteljes elsőfilmes bemutatkozása, az Űrpiknik (kritikánk ide kattintva olvasható) ötletesen ötvözi a fekete humort a sci-fivel és a drámával. A film előtt találkozhatsz az alkotókkal: Badits Ákos rendezővel és Benedek Ágota forgatókönyvíróval és a főszereplőivel, Walters Lilivel, Takács Zalánnal. A beszélgetést Varga Ákos moderálja.

Másodikán, pénteken aztán megint a zenéé és a hazai klubéleté a főszerep: jön a Budapest Underground: Rock! A sorozat negyedik része olyan csomópontokat érint többek között, mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub. Bemutatja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, Csihar Attila hogyan lett a black metal szcéna hazai megalapítója, vagy épp kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra és mi az a nu metal? Július ötödikén pedig a Kill Bill első részét lehet megnézni a budapesti tetőkkel a háttérben.

A teljes program és további infók megtalálhatók a Budapest Rooftop Cinema weboldalán.


Címkék

Kapcsolódó