Velence után Magyarországon is bemutatkozik Szőcs Petra első nagyjátékfilmje, a Déva


A budapesti Titanic filmfesztivál gálavetítésén, október 22-én mutatják be Magyarországon Szőcs Petra első nagyjátékfilmjét, a Dévát, majd novemberben a mozik is műsorra tűzik.

A film világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt, első bemutatkozása után több nagy presztízsű filmfesztivál (Sevilla, Göteborg, Wroclaw, Linz) programjába is beválogatták-

„Megérintett a Déva világa. Egyszerre volt benne idegenség és nagyon is ismerős gesztusok. Nem tudom, pontosan hol is játszódik. Nagyon pontosan tudni, hol történhet meg” – idézi Horváth Györgyöt, a Titanic igazgatóját a fesztivál közleménye.

A Déva egy árvaházban élő albínó lány, Kató és egy önkéntes, Bogi kapcsolatáról szól. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát. A szinopszis szerint a dévai otthon egyetlen albínója, Kató a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér. Új barátot keres, csábítani próbál, majd átkot mond arra, aki nem szereti eléggé – de ő is halálra rémül attól, hogy mire képes. A Déva árvaházi western az üres strandok, ártéri erdők és elrontott barátságok festői szépségéről. A filmről írt kritikánk ide kattintva olvasható.

Deva

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. Világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben a sevillai filmfesztivál programjába, az év elején Göteborgba is beválogatták. A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Húson, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban szerepelt többek között Clermont-Ferrand-ban, Szarajevóban és a Friss Húson is, illetve elnyerte a Filmtettfeszt fődíját.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Szőcs Petra nagyjátékfilmes debütje Erdélyben is bemutatkozik a Filmtett forgalmazásában: műsorára tűzte a Filmszereda, ezzel a filmmel nyit a 19. Filmtettfeszt, majd október közepétől a sepsiszentgyörgyi moziban is vetítik.


Címkék

Kapcsolódó