Velencében vetítik Gaál István frissen restaurált Sodrásban című filmjét


Az 1964-ben Karlovy Varyban fődíjjal kitüntetett Sodrásban restaurált kópiájának bemutatója a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programjában lesz, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Gaál István korszakalkotó filmje 2019-ben már az ötödik, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum által frissen restaurált klasszikus, amelyet a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválok egyike tűz műsorra. A Sodrásban teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a filmalap hosszú távú filmdigitalizálási és felújítási programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak részvételével készült el, a film újrafényelésében a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és Sára Balázs operatőr (a Sodrásbant fényképező Sára Sándor fia) is közreműködött, olvasható a közleményben.

A rendező saját kamaszkori élményét feldolgozó film a Tisza-parton játszódik, ahol egy diáktársaság fürdik, közben veszélyes játékot játszanak: egyre többen merülnek alá iszapért. Egyik fiatalnak sem tűnik fel, hogy hiányzik valaki, társuk a vízbe fulladt. Barátjuk tragédiája önvizsgálatra készteti őket: kié a felelősség, hogyan viszonyulnak egymáshoz, a világhoz. E teher nyomására válnak felnőtté, s megváltoznak kapcsolataik is. A film élet- és halál, a felnőtté érés problémáin túl a hatvanas évek elejének fő kérdéseit – hagyomány és modernitás, egyén és közösség, falu és város, ember és táj – progresszív szemlélettel, új vizuális nyelven dolgozta fel.

Sodrásban

Gaál István 1958-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a római Centro Sperimentale di Cinematografián tanult tovább. A Balázs Béla Stúdió alapító tagjai között volt, itt készítette első formabontó rövid- és dokumentumfilmjeit barátjával, Sára Sándor operatőrrel. A Sodrásban nemzetközi siker volt, Pierre Paolo Pasolini is felfigyelt rá, a magyar filmkritikusok, mint B. Nagy László vagy Bíró Yvette az új magyar film első megnyilvánulásának tekintették.

Gaál István filmjének teljes körűen felújított változatát a magyar közönség a velencei premiert követően a Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatja újra nagyvásznon.

(közlemény)Kapcsolódó