Vérfagyasztó válogatással csábít a berethalmi Telihold filmfesztivál


24 nagyjátékfilm és 18 rövidfilm szerepel az augusztus 8. és 11. között Berethalmon megszervezett horror- és fantasztikus filmek fesztiválján. A Lună Plină (Telihold) emellett Sjöström filmzene-koncerttel, horrorsmink-műhellyel, horror-biciklitúrával és félelmetes szabadulószobával várja a közönséget.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál égisze alatt zajló Szeben megyei rendezvény nyolcadik kiadása a Rémálom az Elm utcában (Nightmare on Elm Street) 35 éves évfordulóját is megünnepli, azzal, hogy nagyvásznon vetíti a pengés kesztyűs gyilkosról, Freddy Kruegerről szóló hét filmet.

Kerek, 40 éves évfordulója van a zombifilmek legfontosabb olasz alkotásának, Lucio Fulci felkavaró 1979-es Zombi 2 című filmjének is, amit ebből az alkalomból először vetítenek nagyvásznon Romániában. Emellett éjféli táncos-kosztümös vetítésen mutatják be az 1975-ös Rocky Horror Picture Showt.

A nagyjátékfilmek között vetítik Tilman Singer pszichedelikus Luz című filmjét, a ’70-es évek olasz giallói előtt tisztelgő Abrakadabrát (r.: Luciano Onetti, Nicolás Onetti), a hippikről, sámánokról és birkózókról szóló Fuck You Immortality-t (r.: Federico Scargiali), a Legyek ura történetét feldolgozó lengyel Wilkolakot (r.: Adrian Panek) és a ’70-es évek Párizsában játszódó queer thrillert, Yann Gonzalez Un couteau dans le coeur című filmjét.

A 18 rövidfilm Románia mellett Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Belgiumból, Spanyolországból és Írországból érkeznek.

A Foley’ala feat. Irina Margareta Nistor együttes Victor Sjöström 1921-es 86 perces némafilmjéhez, A halál kocsisához (Körkarlen) szolgáltat élőzenét.

A szabadtéri vetítések az evangélikus parókia udvarán és az iskolaudvaron lesznek, a beltériek pedig a kultúrotthon épületében működő egykori moziban. A rendezvényből nem hagyják ki a berethalmi erődtemplomot sem: itt lép fel Andrei Kivu Johann Sebastian Bach csellószvitjeivel, a templom orgonáját pedig interaktív audio-video installáció keretében közvetlenül szólaltathatják meg a látogatók.

Jegyek és bérletek online és a helyszínen is válthatóak.

(közlemény)Kapcsolódó