Versenykategóriájának rendezői díját nyerte el Cristi Puiu a Berlinalén


A román rendező Malmkrog című kosztümös drámájával elnyerte a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Encounters (Találkozások) nevű szekciója legjobb rendezőnek járó díját. A központi versenyprogram legjobb filmnek járó Arany Medvéjét Mohammad Rasoulof iráni rendező Nincs gonosz (Sheytan vojud nadaradThere Is No Evil) című filmje kapta.

A 200 perces, román-szerb-svájci-svéd-bosnyák-macedón koprodukcióban készült Malmkrog története egy erdélyi udvarházban játszódik. Az egykori Apafi-birtokon annak új tulajdonosai, a Rurkoviciok ünneplik a karácsonyt. Az öt vendég mintha öt különböző világból érkezne: egyikük vallásos könyvek kiadásával foglalkozik, ott egy katonatiszt és a felesége, de van köztük feltörekvő politikus és híres zongorista is. Valahol, a kastély egy rejtett zugában az Apafi család utolsó leszármazottja, egy béna, vak öregember nyomja az ágyat, csak egy nővér ápolja. Hatalmasakat lakomáznak, játszanak, közben haladásról és erkölcsről, halálról és az Antikrisztusról beszélgetnek, miközben egyre nyilvánvalóbbá válnak a mindannyiukat elválasztó kulturális különbségek, és egyre feszültebbé válik a légkör. 

A Találkozások rendezői díját Puiu távollétében a film főszereplője, Frédéric Schulz-Richard vette át.

Mivel Mohammad Rasoulof nem vehetett részt a fesztiválon, a Jeremy Irons vezette, hét tagú zsűri fődíját a lánya és egyben filmjének főszereplője, Baran Rasoulof vette át. Az iráni-német-cseh koprodukcióban készült A Nincs gonoszban négy történeti szál keresztezi egymást, központi témája az iráni jogrendben is szereplő és a perzsa államban gyakran alkalmazott halálbüntetés. A Berlinale fődíját tíz év alatt harmadszor nyerte el iráni rendező: 2011-ben Aszgar Farhadi kapta az Arany Medvét Nader és Simin – Egy elválás története című alkotásáért, 2015-ben pedig Dzsafár Panahi a Taxi Teherán című filmjéért.

A zsűri nagydíját az amerikai író-rendező Eliza Hittman Never Rarely Sometimes Always című, egy kamaszkori terhességről szóló drámája nyerte el, a központi versenyprogram legjobb rendezője pedig a dél-koreai Hong Sang Soo lett The Woman Who Ran című filmjével.Kapcsolódó