Vidéki helyszínekkel bővül a Vertigo Filmhét


Huszonnégy filmet tűz műsorra az V. Vertigo Filmhét július 25. és augusztus 1. között a budapesti Puskin moziban, valamint az idén először három vidéki helyszínen is.

Egy teljes héten át a közelmúlt filmtermésének legjavából naponta három – szombaton és vasárnap négy-négy – artfilmet nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A Puskin mozihoz idén három vidéki helyszín is csatlakozik: a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínházban, a szegedi Belvárosi moziban és a szolnoki TISZApART Moziban is lesz Vertigo Filmhét egyéni programmal és jegyárakkal.

A esemény idei programjában angol dokumentumfilm, dán fekete komédia, francia romantikus vígjáték, magyar szatíra, norvég misztikus thriller, görög dráma, amerikai fekete vígjáték, magyar animációs mesefilm és számos fesztiválkedvenc is szerepel.

Július 25-én, a nyitónapon premier előtt vetítik A kíméletlen (A Prayer Before Dawn) című angol-amerikai-francia drámát. A film Billy Moore angol bokszoló igaz története, aki Thaiföld két legbrutálisabb börtönét élte túl, muay thai harcosként részt vett a börtönök közötti küzdelmekben.

Ugyancsak premier előtt lesz látható a fesztivál zárónapján, augusztus 1-jén Xavier Giannoli francia alkotó A jelenés (L’apparition) című filmje, amelynek főszerepében a Cannes-ban a legjobb színész díját elnyerő Vincent Lindon látható. A történet egy 18 éves lányról szól, akinek megjelent Szűz Mária. A Vatikán kivizsgáltatja a jelenést, leginkább arra kíváncsiak, hogy nem csalás áll-e a háttérben.

A jelenés

Július 26-án az Arany Pálma-díjas Ken Loach-rendezés, az Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake), majd az Oscar-díjas dokumentumfilm, Az Amy Winehouse-sztori (Amy) lesz látható. A napot Jorgosz Lantimosz görög rendező Cannes-ban díjazott, Egy szent szarvas meggyilkolása (The Killing of a Sacred Deer) című filmje zárja az Oscar-díjas Nicole Kidmannel és Colin Farrell-lel a főszerepben.

Skandináv filmeké lesz a főszerep július 27-én. Először a Vad Észak – Mese az ezer tó országából (Järven tarina) című finn természetfilmet, majd a Kisvárosi gyilkosok (Dræberne fra Nibe) című dán fekete vígjátékot tűzik műsorra, végül a Thelma című norvég misztikus thrillert láthatják az érdeklődők.

Magyar napot tartanak július 28-án. A Lengemesék című animációs filmet követően Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című alkotása és Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című családdrámája következik. A napot a Lajkó – Cigány az űrben című fekete komédia zárja.

Július 29-én frankofón alkotásokat tűznek műsorra. A Belle és Sebastien 3 – Mindörökké barátok (Belle et Sébastien 3, le dernier chapitre) című film nyitja a francia alkotások sorát, amelyet Omar Sy legújabb romantikus mozija, a Doktor Knock (Knock) követ. Premier előtt mutatják be a Bűbájosok (Demi soeurs) című új francia vígjátékot, a napot pedig Francois Ozon cannes-i versenyfilmje, a Dupla szerető (L’amant double) zárja.

Július 30-án vetítik világsztárok főszereplésével Az ígéret (La promesse) című történelmi drámát az örmény népirtásról. Újra látható lesz a Holdfény (Moonlight) című dráma, amely tavaly a legjobb film Oscar-díját érdemelte ki, de műsorra tűzik a Wind River – Gyilkos nyomon (Wind River) című thrillert is.

Az ígéret

Másnap kelet-európai napot tartanak. A lengyel színeket Adrzej Wajda utolsó játékfilmje, az Emlékképek (Powidoki) képviseli; Bulgáriából a többszörös díjnyertes Az óra (Slava) lesz látható; végül a román cannes-i díjazott Kutyák (Câini) című alkotás zárja a napot.

A fesztivál zárónapján A jelenés című film mellett vetítik Brie Larson Oscar-díjas alakításával A szobát (Room), valamint az Én, Tonya (I, Tonya) című amerikai vígjátékot.

Az esemény a Vertigo Média és a Budapest Film Zrt. közös szervezésében valósul meg.

(MTI)Kapcsolódó