Világhírű sajtófotósról fog szólni Angelina Jolie ötödik filmje


Egy Don McCullinról szóló életrajzi film forgatására készül Angelina Jolie. A biopic alapjául a többek közt a vietnámi és az észak-írországi konfliktusokat megörökítő sajtófotós önéletrajzi írása szolgál. A film főszereplője is megvan már.

A londoni születésű, most 95 éves McCullin elismert fényképész, aki főképp háborús övezetekben és konfliktuszónákban készített emlékezetes felvételeket, és szociofotósként a szegénység számos arcát megörökítette. Pályafutását fényképészasszisztensként kezdte a szuezi válság idején; első saját, egy észak-londoni banda tagjait ábrázoló fényképét 1959-ben adta el az Observernek. 1966 és 1984 között a Sunday Times Magazine tengerentúli tudósítójaként végigfényképezte a vietnámi háborút, de az Észak-Írországban készült fényképeit is elismerés fogadta.

Az életrajzi film forgatókönyvét McCullin Unreasonable Behaviour című önéletrajza alapján Gregory Burke írja. A főszerepet Tom Hardy fogja játszani, a rendezői székbe pedig Angelina Jolie ül. „Megtisztelő, hogy filmre vihetem Don McCullin életét – idézi Jolie-t a projektről hírt adó The Guardian. – Vonzott a bátorsága és az emberség rá jellemző egyvelege, a háborús igazságok iránti elkötelezettsége, empátiája és tisztelete azok iránt, akik a követkeményeit elszenvedik. Reméljük, hogy ugyanolyan rendíthetetlen filmet készíthetünk, amilyenek Don fényképei, különleges emberekről és az eseményekről, amelyeknek ő tanúja volt, illetve a sajtó egy korszakának a felemelkedéséről és a bukásáról.”Kapcsolódó