Visky Ábel filmje Kanadában


Visky Ábel Mesék a zárkából címmel készült első mozifilmjét is meghívta programjába Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm-fesztiválja, a torontói HotDocs.

Május végén rendezik meg – a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online – Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm-szemléjét, a HotDocs-ot. A fesztivál válogatásába a szervezők meghívták Visky Ábel Mesék a zárkából címmel készült filmjét is. A szétszakított családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm magyar–horvát–angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet inkubátor programjában.

„Három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete” – áll a Mesék a zárkából szinopszisában.

Visky Ábel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmszaka után a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó tanítványaként. Vizsgafilmjeit (Maflicsek, Játszótársak, Romanian sunrise) több fórumon is díjazták, a Semmi bogár című szerelmes rövidfilmjét már majdnem 150 000-en nézték meg online.

Visky Ábel első egészestés filmje, a Mesék a zárkából a Proton Cinema gyártásában készült, operatőre Kürti István és Nagy Zágon, vágója Hargittai László és Vághy Anna, zeneszerzője Asher Goldschmidt, hangmérnöke Horváth Andor, producere Gyárfás Eszter, executive producere Petrányi Viktória volt.

A Mesék a zárkából világpremierjét januárban tartották meg a rangos biarritzi FIPADOC filmfesztiválon.

(MTI)Kapcsolódó