Vissza a moziba: augusztus elején jön a 8. Vertigo Filmhét


Egy teljes héten át, naponta három art- és sikerfilmmel várja nézőit a 8. Vertigo Filmhét a budapesti Art+ Cinemában. A filmhét programjában összesen 19 alkotás szerepel, amelyek közül négy az országos premier előtt lesz látható.

A 8. Vertigo Filmhéten mindenki találhat számára kedves műfajt és filmet – ígéri a fesztivál közleménye: többek közt norvég kosztümös történelmi film, dán, svéd és francia vígjátékok, francia és izlandi drámák, magyar történelmi film, Oscar-díjas filmek és számos fesztiválkedvenc is szerepel az idei programban.

Premier előtt lesz látható a filmhéten a kultikus svéd vígjáték, A Jönsson banda legújabb feldolgozása; a Berlinben Ezüst Medve-díjjal jutalmazott magyar történelmi film, a Természetes fény; a cannes-i versenyből érkező izlandi misztikus dráma, a Bárány; és a legújabb francia vígjátéksiker, a 30 nap maximum.

Augusztus 5-én, csütörtökön az skandináv filmek kedvelőinek kedveznek. Ismét látható lesz a legendás sarkkutatóról szóló norvég Amundsen; a svéd kultikus vígjáték, A Jönsson banda legújabb feldolgozása; valamint a cannes-i Un Certain Regard versenyszekcióban szereplő Bárány című izlandi misztikus dráma, A tetovált lány filmek sztárja, Noomi Rapace főszereplésével.

6-án, pénteken a francia filmek kerülnek középpontba: előbb a velencei díjazott dráma, az Amanda lesz látható; majd az Ethan Hawke, Juliette Binoche és Catherine Deneuve főszereplésével készült családi dráma, Az igazság; végül az új francia vígjátéksiker, a 30 nap maximum.

Szombaton magyar napot tartanak: a Spirál című, többszörös díjnyertes drámával kezdenek, majd a legújabb magyar romantikus vígjáték, a Becsúszó szerelem kerül sorra Ötvös András, Gombó Viola Lotti és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A napot a berlini filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat nyert történelmi film, a Természetes fény zárja.

A szervezők vasárnap újra a skandináv filmek szerelmeseinek kedveznek. A sort a Berlinben díjazott, Lótolvajok című film nyitja, amelyet a kultikus Q-ügyosztály sorozat legsikeresebb darabja, A 64-es betegnapló című thriller követ. A napot a Valaki követ című új svéd horrorfilm zárja.

A hétfő a frankofón filmínyencek napja. Újra látható lesz moziban a Maria Callas életéről szóló dokumentumfilm, A Maria Callas-sztori; az idei francia Oscar-nevezett dráma, a Ketten; valamint a Tunéziai terápia című vígjáték.

A kedd az Oscar-díj jegyében telik: vetítik a Judy Garland életéről szóló életrajzi filmet, a Judyt, Renée Zellweger Oscar-díjas alakításával; a négyszeres Oscar-jelölt A szoba című drámát Brie Larson Oscar-díjas alakításával; valamint a megtörtént eseményeket feldolgozó Sötét vizeken című thrillert.

A szerdai zárónapon A Jönsson banda és a Bárány ismétlővetítésein kívül látható lesz az idei év legsikeresebb skandináv filmje, az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek is Mads Mikkelsen főszereplésével.

A filmhétre a belépőjegyek egységesen 500 forintos áron kaphatók, a premier előtti vetítésekre a jegyár 1000 forint. A jegyelővétel július 15-én kezdődik az Art+ Cinema pénztárában, és online a http://www.artpluszcinema.hu weboldalon.

(Borítókép: A Jönsson banda)


Címkék

Kapcsolódó