Visszatér a mozikba az 50 éves, felújított Egri csillagok


„Elesett Szolnok, elesett Temesvár. Ez a vár most az ország!” – a Dobó Istvánként mennydörgő Sinkovits Imre hangja október közepétől újra betölti a mozitermeket. Az eredeti bemutató 50. évfordulóján kerül ismét nagyvászonra Várkonyi Zoltán teljeskörűen felújított klasszikusa, az Egri csillagok.

A magyar filmtörténet első igazi szuperprodukcióját október 14-től vetítik Magyarországon, közölte honlapján a filmalap.

Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényéből Nemeskürty István írt forgatókönyvet, amely alapján Várkonyi Zoltán a legkorszerűbb filmes technikával, egy hadseregnyi statisztával és a kor legjobb színészeivel (Sinkovits Imre, Bárdy György, Venczel Vera, Kovács István, Benkő Péter, Gobbi Hilda, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Major Tamás, Szemere Vera, Bessenyei Ferenc, Koncz Gábor, Zenthe Ferenc) megrendezte a magyar filmgyártás addigi legnagyobb szuperprodukcióját. A forgatás több mint másfél évig tartott különböző magyarországi helyszíneken és Bulgáriában a Fekete-tenger partján.

Az Egri csillagokat több mint kilencmillióan látták, ez a harmadik legnézettebb magyar film.

A filmalap digitalizálási és felújítási programjában 4K minőségben felújított történelmi kalandfilmet a Pannonia Entertainment forgalmazza, nyilvános díszbemutatója vasárnap 16:30-kor lesz Budapesten, a XV. kerületi Pólus Mozi Nagytermében, ahol a vetítés előtti felvezető beszélgetésen részt vesz Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Török Jancsi egykori alakítója is.

A 3. Európai Art Mozi Nap keretében országszerte számos további helyszínen vetítik (program itt), október 25-től pedig Egerben, illetve a budapesti Tabán és Pólus Moziban is elérhető lesz a film. Emellett a legtöbb magyarországi filmszínházban iskolák részére kedvezményes csoportos vetítéseken is megtekinthető az alkotás, amiben a forgalmazó Pannonia Entertainment nyújt szervezési segítséget a pedagógusoknak.Kapcsolódó