Závada Pál regényének filmadaptációját forgatja Nagy Dénes


Elkezdődött Nagy Dénes (Együtt, Lágy eső) első mozifilmjének forgatása, adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap. A magyar-lett-francia-német koprodukcióban készülő második világháborús történet Závada Pál Természetes fény című regényének adaptációja.

A második világháborúban a fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a keleti front mögött megszállt területeken. A Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Természetes fény ennek az egységnek a mindennapjait mutatja be az alhadnagy, Semetka István szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A forgatókönyvet is Nagy Dénes írta, aki Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában, Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, az NMHH Mecenatúra programjának támogatásával készült Bukta Imre portréfilmjéért pedig elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

Természetes fény

A film operatőre Dobos Tamás (Genezis, Apaföld), látványtervezője Ágh Márton (Tiszta szívvel, Jupiter holdja, Tegnap) lesz. A Természetes fényt az Eurimages is támogatta.

A film Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain forog, magyar és lett amatőr szereplőkkel. A Természetes fény a Campfilm gyártásában készül, producere László Sára és Gerő Marcell, magyar koproducere Petrányi Viktória. A film a tervek szerint 2021 őszén lesz látható a mozikban.

(közlemény)Kapcsolódó