Zöld utat kapott a Disney a Fox felvásárlására


A Disney kerülhet ki győztesként a 21th Century Fox médiaportfoliójáért folyó küzdelemből, miután a Comcast globális telekommunikációs vállalat bejelentette, hogy ezután kizárólag az európai televíziós óriás, a Sky felvásárlására összpontosít.

A társaság döntése a Disneyvel a Fox filmgyártó részlegéért és stúdiókapacitása megszerzéséért folytatott versengés végét is jelenti. A Disney ugyanis a múlt hónapban 71 milliárd dollárra emelte vételi ajánlatát, míg a Fox maradt a médiaportfolióért korábban kínált 65 milliárd dolláros ajánlatnál.

Brian Roberts, a Comcast vezérigazgatója bejelentette: cége a jövőben sem kíván újabb vételi ajánlatot tenni a Fox szórakoztatóipari részlegére.

A Disney várhatóan megszerzi a felvásárláshoz szükséges összes engedélyt. Az amerikai igazságügyi minisztérium már zöld jelzést adott a tranzakcióra. Ezzel a kaliforniai székhelyű vállalat nem csupán a Fox filmgyártó vállalatának és tévéstúdióinak birtokosa lesz, hanem meghatározó tulajdonrészhez jut a Hulu videoszolgáltatóban és a Fox külföldi érdekeltségeiben, köztük például India legnagyobb média-konglomerátumában, a mumbai székhelyű Star Indiánál.

(MTI)



Kapcsolódó