A dánok idén a Flee-t indítják a legjobb külföldi film Oscarjáért folyó versenyben

A Flee című animációs dokumentumfilm képviseli idén Dániát a legjobb külföldi film Oscar-szobrocskájáért folyó versenyben, jelentette be a Dán Filmintézet. Ebben a kategóriában ritkán indul animációs technikával készült alkotás, először – és egyelőre utoljára – az Izraelt képviselő Libanoni keringő (Waltz With Bashir) jutott el a jelölésig 2009-ben.

2021. október 26. 11:21:45

Románia idei Oscar-nevezettje a Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó

Radu Jude Arany Medve-díjas filmje, a román–luxemburgi–cseh–horvát koprodukcióban készült Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) képviseli idén Romániát a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenyben.

2021. október 22. 09:24:40

Idén is Farhadi-filmet küld Irán az Oscar-versenybe

Irán Asghar Farhadi legújabb filmjét, a Ghahreman (A Hero) című thrillert indítja a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenyben. Az alkotás a Cannes-i Fesztiválon az Arany Pálmáért versenyzett, végül „csak” a zsűri nagydíját vitte el.

2021. október 21. 18:07:31

A Post Mortem a hivatalos magyar nevezés az Oscarra

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 94. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2021. január 1. és 2021. december 31. között mutatnak be az adott országban. A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán […]

2021. október 06. 11:45:30