Három magyar rendező filmje versenyez idén az Astra Filmfesztiválon

A nagyszebeni dokumentumfilm-fesztivál négy versenyprogramjából háromnak van magyar vonatkozása: László Barna, Maksay Ágnes és Bíró Bálint egy-egy alkotása került versenybe, sőt, van egy további, kisebbségi magyar koprodukció is az induló filmek között.

2021. augusztus 16. 19:38:13

Kolozsváron született, híres egyiptomi filmrendező lett

A Sefket rejtély kis magyar-török-arab kultúrtörténet. Főszereplője az a Széfeddin Sefket bej, aki 1913-ban Kolozsváron született Ahmed D. Dzselaleddin bej török főkonzul és Incze Gabriella kolozsvári színésznő fiaként, majd a ‘60-as, ’70-es évek egyik legismertebb egyiptomi filmrendezője lett. A hihetetlen történetnek Maksay Ágnes rendező-producer járt utána az egyiptomi-magyar kulturális kapcsolatokat jól ismerő Boros Lóránd riporteri […]

2019. október 01. 10:04:06

Filmklub és forgatókönyvírói műhely a Bulgakovban

Műsoron Bréda Ferenc előadása a Széfeddin Sefket beyről, a Kolozsváron született magyar, török, libanoni és egyiptomi filmnagyságról Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Széfeddin Sefket Filmklub forgatókönyvírói műhelyének tervét bemutatja Felméri Cecília. Vetítés Kalotaszegi Madonna (1943) – főszerepben Sárdy János és Adorján Éva, rendező: Rodriguez Endre, forgatókönyv: Széfeddin Sefket bey.

2010. február 24. 11:00:01