Idegenekről. Gondolatébresztő a 15. Filmtett tábor pályázati felhívásához 2.

A pirézek a Tárki közvélemény-kutató cég munkatársainak fejéből pattantak ki. Idegenellenességet vizsgáló felméréseikben először 2006-ban jelentek meg a pirézek: „2006 júniusában a felsorolásba betettünk egy fiktív etnikumot is, azt vizsgálva, hogy velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd vagy sem” – írja honlapján a Tárki. A közvéleménykutató azt találta, hogy a válaszadók 61%-a szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, és közülük 59% állította, hogy a pirézeket nem kellene befogadni. 2007 februárjában megismételték a felmérést és azt tapasztalták, hogy a pirézellenesség növekedett az országban: 68%-ra nőtt azok aránya, akik nem kértek a pirézekből.

A férfi azt látja a lépcsőházban, hogy a szomszédba számára idegen vendégek jönnek. Más országból jött, külföldi (személy, csoport), aki nem ebben az országban született, nem idevaló. A külföldi család idegen életmódja szokatlan az épületben. Az idegen állampolgároknak letelepedési engedély kell, ha munkát akarnak vállalni az országban.

Hazánkban évtizedeken át állomásoztak idegen katonák.

Idegen a megszokottól eltérő észjárás, gondolkodás, viselkedés, megnyilvánulás, amely a közösségben elő, megszokott formáktól vagy tartalmi lényegtől elüt, attól különbözik.

Filmtett Workshop 2016 - Forgatókönyvírás - Pályázat

Az utcán idegen kutya kóborol. A kukoricásba betévedt egy idegen ló.

A nő számára idegen gondolat, hogy megcsalja a férjét. Azután persze, megcsalja.

A betegben az ismeretlen orvos idegen viselkedése bizalmatlanságot kelt.

Idegen elemek egy közösséghez nem tartozó, nem kívánatos személyek.

Ne állj szóba idegenekkel – inti gyerekét az anya. Ne nyiss ajtót egy idegennek!

Sok filmes példát lehetne hozni, de nem teszem. Dráma, sci-fi, vicces feldolgozás egyaránt fellelhető. Kíváncsian várom, kinek mi jut eszébe manapság.

Durst György