Karaktervadászat

Kedves Olvasónk! A Filmtett – Erdélyi Filmes Portál a közelgő ünnepekre (és nemcsak) tekintettel versenyt hirdet, amelyben egy (arche)tipikus karakter filmtörténeti családtagjait keressük.

Mit csinálunk mi?

Minden héten közzéteszünk egy képet és egy rövid leírást egy archetipikus filmes karakterről, összesen ötöt. Pl. ezen a héten az öntörvényű zsaru, Piszkos Harry lesz az első.

Mit csinálsz Te?

Keresel valakit a filmtörténetből, aki ugyanehhez az archetípushoz tartozik, mondhatni az általunk megadott karakter ikertestvére. Posztolod ide alul kommentbe a fotóját/screenshotját, a film címét, az évszámot, illetve egy nagyon rövid indoklást arról, hogy miért rokonok a figurák. (Ha nem találsz képet a neten, akkor kimenthetsz egyet a filmből, amit ide vagy ide vagy ide vagy bármilyen más ingyenes képhosting-oldalra tölthetsz fel, ide kattintva pedig eléred a Filmtett kommentformázási útmutatót, hogy tudd belinkelni).

Mit nem csinálhatsz?

Ugyanazt a karaktert belinkelni, akit valaki már előtted belinkelt. Viszont több karaktert linkelhetsz, külön kommentekbe, így nagyobb eséllyel indulsz a nyereményért, hiszen a legjobb* kommentek közt sorsolással fogjuk eldönteni, hogy ki nyerjen egy hét múlva, a következő kép nyilvánossá kerülése előtt (vasárnap este hatig lehet szavazni, romániai idő szerint).

* Mitől jó egy komment? Frappáns a szöveg, jó a kép, s a legfontosabb: tényleg rokon a karakter.

Mit kap a nyertes?

Minden „forduló” végén kisorsolunk egy-egy Storyt és egy-egy 8 gigás USB-sticket egy meglepetésfilmmel. Karácsonykor, a verseny végetértekor ezek száma öt lesz. De ki tudja, a legügyesebb, legszorgalmasabb versenyzőnek dicséretet, vigaszdíjat és hasonlókat is osztunk majd!

Első forduló, november 11–17.:

Dirty Harry, 1971. Az öntörvényű, önfejű cowboy-zsaru, aki noha az igazság oldalán áll, nem riad vissza egy kis erőszaktól vagy bürokrata feletteiseivel való torzsalkodástól. Szálka a hatalom szemében, de nélkülözhetetlen, „badass” rendőr. Do you feel lucky, punk? Induljon a karaktervadászat!

 

Az első forduló nyertese – a jó válaszok közül a random.org segítségével végrehajtott sorsolás alapján – a józsi nicknevű olvasónk az Erőszakos zsaru (Violent Cop) című Kitano-film címszereplőjével. Gratulálunk neki! A teljes nevet és címet (az ajándék végett) a filmtett@filmtett.ro címre várjuk. És íme, a második forduló!

Második forduló, november 18–24.:

Csillagok háborúja dupla trilógia, 1977–2005. A keresett karakter: a mentor. Yoda mester az örök és mély igazságok tudora, kortalan, de legalábbis irtózatosan öreg, az erő birtokában van, de nem használja rosszra, sőt, mindenkit annak helyes használatára tanít. Folytatódjon a karaktervadászat! (Két apróság: nem árt a félreértések elkerülése végett teljes névvel vagy valamiféle összetéveszthetetlen azonosítóval kommentelni, továbbá próbáljatok nem túl nagy képeket – mondjuk 300 pixel széleseket – belinkelni.)

A második forduló nyertese – a jó válaszok közül ismét a random.org segítségével végrehajtott sorsolás alapján – a lajaterra nicknevű olvasónk az Kung Fu Panda című animációs film szereplőjével, Shifu mesterrel. Gratulálunk neki! A teljes nevet és címet (az ajándék végett) a filmtett@filmtett.ro címre várjuk. Rövidesen érkezik a harmadik forduló feladványa!

Harmadik forduló, november 25–december 1.:

Mathilda (Natalie Portman) a Léon, a profi című Luc Besson-filmből. Magyarabb kifejezésünk nincs rá, csak a „little miss badass”. Azokra a szereplőkre gondolunk, akik még kamaszok, kedves, aranyos külsejük azonban koraérett jellemet takar. Általában szépek és öntudatosak, ráadásul elég okosak ahhoz, hogy ártalmatlannak látszó küllemükkel manipulálják az ellenségeiket. Utóbbiak többnyire túl későn döbbennek meg az erős és szilaj kislányoktól, akik kést rántanak, buzogányt lendítenek vagy pisztolyt fognak rájuk. Hajrá, karaktervadászok!

A harmadik forduló nyertese – a jó válaszok közül ezúttal is a random.org segítségével végrehajtott sorsolás alapján – az összetéveszthetetlen nicknevű olvasónk az első Kill Bill-film egyik mellékszereplőjével. Gratulálunk neki! A teljes nevet és címet (az ajándék végett, csakis) a filmtett@filmtett.ro címre várjuk. S máris robog tovább a verseny a negyedik fordulóval.

Negyedik forduló, december 2-8.:

Az „aranyszívű seggfej”: Rick Blaine (Humphrey Bogart) a Casablancából. Az erősebb kutya ugat alapon ugat is, harap is, de leginkább csak morog a bajsza alá (ha éppen van neki). Lehet nagy dumás vagy csak tőmondatokban sértegető alfahím, de előbb-utóbb kiderül, hogy keménykedő megjelenése érző, hogy ne mondjam vajszívet takar. Hajrá, karaktervadászok!

A negyedik forduló is lezárult, a random.org gyorsan őrlő szerencsekerei Zsuú felhasználót dobták ki nyertesnek Perselus Piton professzorral a Harry Potter-sorozatból. Gratulálunk neki! A teljes nevet és címet (az ajándék végett, csakis) a filmtett@filmtett.ro címre várjuk. S nemsokára robog is tovább a verseny az utolsó fordulóval.

Ötödik és utolsó forduló, december 9-15.:

A legtöbbször (de nem feltétlenül) váratlanul érkező outsider, aki alaposan felforgatja a család/kisváros/gyülekezet/munkahely/stb. megszokott, nyugalmas életét. Lehet rosszindulatú entitás vagy távoli rokon, egy biztos: távozása után semmi nem lesz ugyanolyan. (Vagy nagyon is). Extrém példa: A Látogató (Terence Stamp) a Pasolini-féle Teorémából.

Lezárult az ötödik fordulóval együtt az egész verseny. Pepin bácsi a Sörgyári capriccióból jó választásnak bizonyult, marcibodri nevű felhasználónk vele nyert – a random.org véletlenszámgenerátor segítségével. Gratulálunk neki, és minden résztvevőnek köszönjük a játékot. A teljes nevet és címet (az ajándék végett, csakis) a filmtett@filmtett.ro címre várjuk. Kellemes karácsonyt!