Moldovan Larisa-Monica Szabina: Balada triste de trompeta / Egy őrült szerelem balladája (Álex de la Iglesia, 2010)

[Kritikaíró pályázat] Egy 2010-ben megjelenő horrorfilm Alex de la Iglesia filmrendező által. A film nemcsak horror, hanem egyben szatíra is, egy francia-spanyol akciófilm. Származási helye Franciaország. A film háttere egy történelmi esemény, az 1937-es spanyol polgárháború ideje.

1937. Cirkuszi majmok visítoznak ketreceikben, miközben odakint egy másik „cirkusz” zajlik: a spanyol polgárháború. A még mindig jelmezét viselő, akarata ellenére a fasiszta csapatok elleni hadseregbe besorozott bohóc embereket öldös, elhagyja egyetlen fiát, Javiert, aki a hetvenes években hasonlóan rátapad a cirkuszra, mint az édesapja, egy „szomorú bohóc” személyébe, ettől lesz a film drámai stílusú is, és a kaland folytatódik Franco uralmának idején is. Ekkor a két eltorzult cirkuszi bohóc, Javier és Sergio vérre menő küzdelmet folytat egy akrobata szerelméért. A két bohóckarakter az egymással versengő Spanyolországot, az erőszakos és autoritatív Franco-rezsimet, és a másik oldalon lévő ártatlanságot személyesíti meg.

Alejandro de la Iglesia Mendoza jelenleg negyvenhat éves 1965-ben született december 4-én, Bilbaóban, Spanyolországban. Filmrendező és forgatókönyvíró. A film főszereplői: Raul Arevalo (Carlos); Terelle Pavez (Dolores); Carlos Areces (Javier); Carolina Bang (Natalia); Sanntiago Segura (Payaso tonto – A Buta Bohóc) és Antonio de la Torre (Sergio).

A színészek ebben a filmben egy cirkuszi jelenettel párhuzamban gyilkos emberekként is szerepelnek, bűntudat és lelki ismeretfurdalás nélkül gyilkolják az embereket, hidegvérűek és kőszívűek, de nem annyira, hogy ne tudjanak szerelmesek lenni. Annak ellenére, hogy gyilkosok, cirkuszi bohócként vannak öltözve és elmondható róluk, hogy úgy is viselkednek, ezért a film stílusa vígjáték is. Ami viszont különbözik egy cirkuszi bohóc és egy gyilkos cirkuszi bohóc között az, hogy egy gyilkosban meg van az az őrület, ami egy normális emberből hiányzik, az a nyugodtság, nemtörődömség a gyilkolás közepette, ami egy normális ember számára őrület.

Kép a Balade triste de trompeta című filmből

A spanyol származású színész Raúl Arévalo Zorzo jelenleg 33 éves, 1979 november 22-én született Madridban, Spanyolországban. Antonio Banderas rendezte Summer Rain című film által lett ismertté. Arévalo színészi karrierjét 2001-ben kezdte, azóta nagyon sok filmben játszott. Antonio de la Torre, 44 éves, híres spanyol színész, aki 1968 január 18-án született Andalúziában, Spanyolországban. Nagyon sok különböző stílusú filmben játszott és nagyon jól játszotta szerepeit.

Terele Pávez eredeti nevén Maria Teresa Ruiz Penella jelenleg 73 éves. 1939 július 29-én született Bilbaóban, Spanyolországban és művészcsaládból származik. Egy fantasztikus színésznő, nagyon jól bele tud bújni saját szerepébe, ezért nagyon sikeres filmek születtek vele. Több stílusú filmben, több szerep bőrébe bújt annyira, hogy felismerhetetlen volt eredeti személyében.

Carlos Areces egy komikus spanyol színész, jelenleg 36 éves. Madridban, Spanyolországban születet 1976. március 27-én. Kedveli a komikumot, nagyon sok karikatúrában játszott, amelyek sikeressé tették. Ebben a filmben viszont magára ölti a szomorú bohóc szerepét, amelyet sikeresen eljátszik.

A 27 éves Carolina Herrera Bang 1985 szeptember 21-én, Santa Cruz de Tenerife-ben, Spanyolországban, a Kanári-szigeteken született. Már ilyen fiatalon egy sikeres színésznő és egyben gyönyörű is.

Santiago Segura Silva 47 éves spanyol színész, forgatókönyvíró, producer és rendező. 1965. július 17-én született ugyancsak Madridban. Egy sikeres ember, négy különböző feladatot egyaránt tökéletesen visz végbe, és ebben örömét leli. Szereti a komikumot, a horrort, az akciót és meg sok más stílust.

Egyes emberek azt mondják, nem igazán van benne horror és nem értik miért horror stílusú. Számukra a horror sokkal ijesztőbb, csupa véres, gyilkos képeket kellene mutasson, hogy jellemző legyen rá a horror stílus.

Szerintem a stílusához megfelelő módon készült film, elegendő horror jelenetekkel, egy kis őrületes komikummal, amelyet a gyilkos bohócok jelképeznek és egy kis drámaisággal, ami kiegészíti a többi stílust.