Sebők Renáta: Holdfény királyság (Wes Anderson, 2011)

[Kritikaíró pályázat] A Holdfény királyság’ egy 94 perces amerikai filmdráma, amelynek rendezője és írója Wes Anderson. A New England partján fekvő szigeten, 1965 nyarán játszószó film egy igazi tini szerelmespár szökését mutatja be. A két kiskorú mindössze együtt sem érik el a 25 éves kort. A 12 éves Sam és Suzy szerelmesek lesznek egymásba és elhatározzák, hogy megszöknek az ismeretlen vadonba, ugyanis elegük van mindenből. Csak egy színházi előadáson találkoztak és azután kezdtek el levelezni, megismerték egymást és közösen úgy döntöttek, hogy együtt akarják leélni hátralevő életüket. Az egész sziget lakója, sőt még a táborozók is őket keresik. Egész nyár a két kis kamasz bujkálásáról és kereséséről szól. Olyanok, akár egy házaspár, veszekednek, kibékülnek, romantikáznak és felfedezik egymást. Egy reggel azonban váratlan és furcsa zajra ébrednek, megtalálták őket és a haza útra kényszerítették. Végül mégis csak együtt maradnak és szeretik egymást.

Wes Anderson 2012-es rendezésű Moonrise Kingdom (Holdfény királyság) című filmje az év egyik legszebb és leglátványosabb szerelmi története. Az 1969. május 1.-én Houston, Texas államban született forgatókönyvíró és rendező számos nagyszabású film rendezője: Okostojás, A fantasztikus róka úr, Petárda. Mostani tervében van a The Grand Budapest Hotel forgatása. A film kiemelkedő szereplői a két első filmes színész Gilman Jared (Sam) és Kara Hayward (Suzy), akiken egy percig sem látszik, hogy első filmes főszerepüket alakítják. Gilman 1998. december 28-án született, míg Kara 1998. november 17-én. Sharp, a helyi seriff szerepét Bruce Willis NSZK-ban 1955. március 19-én született Golden Globe-díjas és Emmy-díjas, német születésű amerikai színész és énekes alakítja. A cserkész vezető szerepét Edward Norton 1969. augusztus 18-án Massachusettsben született Golden Globe-díjas színész alakítja. További szereplők például: Tilda Swinton, Bill Murray, Frances McDormand.

Kép a Holdfény Királyság (Moonrise Kingdom) című filmből

A film hátterei nagyon élethűek, a sziklás tengerpart, ami a gyerekek menedéke, fokozza a romantikus jelenetek érdekességét. Az író olyan komolysággal beszél a gyerekekről, hogy lassan eszünkbe se jut, hogy valójában tényleg csak tizenéves gyerekekről van szó. Az audiovizuális effektusok megjelenése fokozza és színt visz a cseppet sem hétköznapi jelenetekbe. Ilyen például a tenger hullámainak ütközése a sziklákkal, a ház robbanása, az árvíz betörése a táborba, a villámlás, a dörgés éles hangja. A színészek korhű ruhaviselete, a sminkjük, a viselkedésmódjuk, a letisztázott egyéniségű karakterek az egész filmen át nyomon követhetők. A táborozók igazi hagyományos cserkésztábori öltözete, Sam prémes fejfedője, az az igazi 60-as éveket tükröző nőies ruhák Suzy-n mind-mind a film eredetiségét adják vissza. Minden egyes jelenet hiteles, mintha a mostani perceink mozzanatát látnánk. A film eszmei mondanivalója, hogy ha szeretünk valakit, tűzön-vízen át harcolnunk kell érte és, hogy a szerelmet nem a korhatár szabja meg. Sam és Suzy is igazán szeretik egymást, hiszen mindent hátra hagyva elszöknek az ismeretlenbe, de viszont bíznak is egymásban, mert egy darabig csak egymás üzeneteivel tájékozódnak. Olykor-olykor egy-egy jelenetbe a humor is beleszövődik.

Én személy szerint ezt a filmet pozitívan bírálom el, mert a két kiskorú igazi példát mutat fel bármelyik felnőttnek, hogy igenis létezik a szerelem, és ha amellett kitartunk, nagyon szép dolog. Két gyerek lehet, ha egy film alkalmával megtanít nagyon sok embert arra, hogy igen is, ha van egy társunk azt meg kell becsülnünk és tiszteletben kell tartanunk. Ugyanakkor el is gondolkodtatott, hogy vajon van olyan fiú, valahol aki értem is megtenné azokat a dolgokat, amiket Sam megtett Suzyért? Azért még annyit hozzátéve, lehet, hogy kissé túlzásba vitték azokat a jeleneteket ahol egymást úgymond „felfedezik”. De ettől eltekintve egy fantasztikus és élethű szerelmes film. 

A filmmel nyert díj : 2012- ben kétszeresen Oscar-díjra jelölt film.