Becze Dalma: S akkor csak úgy létezzünk? (Ethan és Joel Coen: Inside Llewyn Davis / Llewyn Davis világa)

[kritikaíró pályázat] Egy folkzenész életének egyetlen hetébe nyújt betekintést a Coen testvérek alkotása. Nem egy folyamatot láthatunk, ahol a főhős fejlődik, eljut A pontból B-be, sokkal inkább egy világot ismerhetünk meg, Llewyn Davis világát. Ő nem is létezik, tulajdonképpen ő egy külön világban, a sajátjában él, ahol a folkzene kulcsfontosságú szerepet játszik. Llewyn egy dolgot biztosan tud, számára az amerikai álom nem az, hogy családot alapítson, majd kiköltözzön a kertvárosba.

A vásznon lepörgő egy hét abban az időszakban játszódik, amikor újjáéled az amerikai népzene, a folkzene. Ebből alakul ki a folk-rock, és utat nyit afelé a lázadás felé, amely a fogyasztói társadalom ellen tiltakozik, és amely a hippi mozgalomban csúcsosodik. A folk újjáéledésének melegágya a New York-i Greenwich Village volt, Manhattan déli részén. Itt van a Gaslight Cafe is, ahol Llewyn sok időt tölt, és több alkalommal fellép. Egyébként az utolsó jelenet a Gaslightban azon történelmi pillanat előtt tiszteleg, amikor Bob Dylan egy karrierindító méltatást kap a New York Timestól egy Greenwich Village-beli kocsmában való fellépése után. Tehát ebben a közegben jelenik meg előttünk Llewyn, aki komoly folkzenei karrierre törekszik.

Kép az Inside Llewyn Davis című filmből

A show-business azonban nem megy a legjobban, és Llewyn világát az is beárnyékolja, hogy a körülette lévők még mindig egy duó tagjaként látják őt, amelyet egykor Mike Timlinnel alkotott. Mike öngyilkos lett, de nem akárhogy. Leugrott a George Washington hídról, amikor minden „ép eszű” ember a Brooklyn hídról veti magát a vízbe. Ez Llewyn számára csak még érthetetlenebbé tette a valóságot, ezért is esik rosszul neki, amikor a Gorfine-éknál vacsora közben felkérik énekelni, és Lillian rázendít Mike részére. Szintén nem tud mit kezdeni azzal a tanáccsal, amelyet Chicagóban kap a legendás Bud Grossmanntól, hogy ismét álljon össze partnerével. Ha eddig a nézőnek szimpatikus volt Llewyn, ezen a ponton a szívébe zárta.

Nem csak Mike tragédiájának nyomai kényszerítik a főszereplőt Llewyn Davis világába menekülni. Egyik napról a másikra él, egyik kanapéról a másikra költözik, a megélhetése az esetleges fellépésekből van biztosítva. Tudja, hogy ebből szeretne megélni, de azt is látja, hogy egyre rosszabbodik a helyzete, és tennie kell valamit. A föld alól is pénzt kell kerítenie, amikor kiderül, hogy Jean terhes, és könnyen meglehet, hogy tőle van a gyerek. A folkzene újraéledésének korában sem változnak a szerepek. A férfi most is gondoskodik az anyagiakról, ellenben nem otthont és megélhetést biztosít, hanem az orvost, illetve a terhességmegszakítás költségeit. Llewyn jártas már a dologban, hisz két évvel ezelőtt is fizetett egy lánynak az abortuszáért. Mikor elmegy a nőgyógyászhoz Jean ügyében intézkedni, kiderül, hogy a lány megtartotta a gyereket, így ezúttal nem is kell fizetnie. Később Llewynnak alkalma adódik felkeresni a gyerekét, de mégis úgy dönt, hogy saját világában marad, és nem ütközik bele a valóságnak ezen részébe sem.

Kép az Inside Llewyn Davis című filmből

Az ő valósága elvégre a zenei karrierje, amely Bud Grossman válaszán áll, vagy bukik. A Chicagoban található zenei főmufti miatt nagy utat tesz meg Llewyn, két másik zenésszel. Az egyik nem is akar hozzászólni, és a cigijét is sajnálja tőle, a másik folyton sértegeti, és csúfot űz a zenéjéből, a nevéből, no meg a macskájából. Nem is csoda, hogy mikor az orrát fennhordó Johnny Five-ot letartóztatják, otthagyja a csúfolódó Turnert az autóban az éjszaka közepén a macskával együtt. Végül megérkezik Chicagóba, és miután egy szívszaggató balladát játszik Grossmannak, a neves producer annyit mond, hogy ebben nem lát sok pénzt. Llewyn visszatér New Yorkba, és eldönti, hogy ezentúl egyszerűen csak létezni fog, hisz a nővére szerint nem olyan rossz dolog az, a létezés. Jelentkezik tehát a kereskedelmi flottánál, ahol megfosztják az utolsó pénzétől is, és folyton az apjához hasonlítják, ami egyáltalán nincs ínyére, mert szerinte ő is csak létezik. Azonban az ő létezési terve meghiúsul, mivel kidobatta nővérével a doboz régi kacatját, amelyek között volt pár lemeze és minden szükséges irata, amit a flottán kértek, mondván, hogy a szórakoztatóiparban meg kell őrizni a titokzatosságot. Szóval se pénze, se munkája, és még a folkzenét is megutálja, miután kiderül, hogy a Gaslight tulajdonosa lefeküdt Jeannel, ezért léphetnek fel a lokálban. Ennek következtében sértegeti a színpadon levő idős hölgyet, amiért másnap egy jó verést is kap – ezzel akciódús keretet adva a filmnek.

Kép az Inside Llewyn Davis című filmből

Ki ne maradjon a macska sem, amely végigkíséri a főszereplő hetét, és voltaképpen Llewyn Davis világának tökéletes metaforája. Ahogy lehetősége adódik, elszökik Gorfine-éktól, ezzel véget vetve az egyszerű létezésnek. A metrón ismét elfut, és Jeanék lakásból szintén kioson az ablakon. Llewyn azt hiszi, hogy megtalálta, de egy másik macskát visz vissza Gorfine-ékhoz, amire Lillian hamar rá is jön. A nyakán maradt kisállatot otthagyja az autóban félúton Chicago felé, sőt azt hiszi, hogy amikor vezet vissza New Yorkba, ezt a macskát üti el. Végül mikor reményvesztetten visszatér Gorfine-ékhoz látja, hogy a macska (is) hazatért. Másnap reggel amikor elmegy, nem engedi kifutni az ajtón, mert jól van ő a saját világában, ahogy Llewyn is az övében. Este fellépése van a Gaslightban.