Kulisszák mögött, kamera előtt. Erdélyi filmszínészportrék

A Filmtett második videósorozatában erdélyi (film)színészekkel beszélgetünk a színészi szakmáról, a kamera és a színpad közti különbségekről, meg egyéb kulisszatitokról.

Erdélyben nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett filmiparról, sőt még szervezett filmgyártásról is alig. A létező műhelyek viszont – a feltörekvő rendező-, operatőr-, vágó- és egyéb filmszakmai palánták mellett – időnként foglalkoztatnak színészeket is, akik azonban az esetek döntő többségében a színpadról érkeztek a kamerák közé. Olyan nincs, hogy „erdélyi filmszínész”, a legtöbb helyi, magyarországi vagy éppen bukaresti filmben szereplő színművésznek általában „rendes” állása van egy kőszínháznál, így leginkább évadszünetekben tudnak különböző kisebb-nagyobb produkciókban szerepelni. Ezen körülmények ellenére nagyon sok erdélyi nevet-arcot lehet felfedezni a magyar, román, sőt amerikai filmek szereposztásában is. Ezen, színpadról mozgókép elé kacsingató aktorokat próbáljuk meg bemutatni e websorozat segítségével: kettősségüket, színpad és kamera közti esetleges kisebb-nagyobb ingadozásaikat, szerepeiket, kamera előtti technikájukat, habitusukat, szakmáról való véleményüket, esetleg a román nyelvű szerepekkel való küzdelmeiket.

Az első részben a szentgyörgyiek kedvence, a Hobóként is ismert Pálffy Tibor mesél arról, hogyan került az üveggyárból az űrbe.

A második részben Serafim doki, illetve Citrom Bandi, illetve bocs, Dimény Áron nosztalgiázik a 35mm-es korszak után, és még egy hajvágásnak is tanúi leszünk.

A harmadik epizódban a szentgyörgyi Tamási Áron és a budapest Nemzeti között ingázó Mátray László elevenít fel pár casting- és forgatási emléket két nyergelés között.

A negyedik epizódban Bogdán Zsolt állt – kutyástól – a kameránk elé, aki még Ingmar Bergmant is eljátszotta a világot jelentő deszkákon.

Skovrán Tünde beszélgetés után lazán megformálja agyagból a kérdezőt. De hogyan formál meg szövegből és rendezői instrukciókból egy színpadi vagy filmes karaktert? Erről (és még sokkal többről) mesél a hollywoodi karriert is építő szentgyörgyi színésznő.

A sorozat utolsó részében Hatházi Andrással ültünk le beszélgetni (no meg indultunk útra biciklizni), aki nemcsak színházi és filmes színészi munkásságáról ismert, hanem temérdek felnövő színésznemzedék tanárként is tiszteli.