Forgatókönyvírás


II. Magyar Forgatókönyv Börze

2009. október 20.

A II. Magyar Forgatókönyv Börzén a legjobb és legfrissebb, magyar nyelven írt forgatókönyveket kívánják bemutatni a jó sztorira vadászó rendezőknek és producereknek. A versenybe az anyaországi és a határon túli magyar alkotók forgatókönyveit várják. Egy író több forgatókönyvvel is pályázhat. A versenybe egész estés filmforgatókönyveket várnak műfaji megkötés nélkül. A kiválasztás során előnyben részesülnek azok a pályaművek, amelyek a szélesebb nézőközönséget kívánják megszólítani minőségi, újszerű módon. Kizárólag olyan forgatókönyvek nevezését várják, melyek jogai szabadok, vagy ha le vannak opciózva egy producer által, akkor koproducert keresnek.

A pályázatoknál kérik külön megjelölni, amennyiben a szerző rendezni is kívánná a forgatókönyvét. Előnyben részesítik azokat a projektet, melyeknek szerzői nem törnek rendezői babérokra is.

A nevezés díja 10 000 forint, melyért cserébe minden pályázó írásos szakmai véleményt kap forgatókönyvéről. A nevezési díjat átutalással kérik befizetni a Fade In Script Kft. OTP Banknál vezetett 11701004-20214047 számú számlájára.

A pályázatokat az pitchforum@fadein.eu e-mail címre várják.

A pályázati csomaghoz a következő dokumentumokat kell csatolni elektronikus formában:

  • a forgatókönyvet (80–130 oldal, lehetőleg a szakmai standard szerint készült formátumban, magyar nyelven);
  • az alkotó elérhetőségeit;
  • a pályázati díj befizetését igazoló bankátutalási igazolást;
  • a forgatókönyv jogtisztaságát bizonyító okiratot, vagy az alkotó jogtisztasági nyilatkozatát.

A nevezési díj fejében minden beérkezett pályaműről 2 oldalas analízist készítenek, amelyben rámutatnak a forgatókönyv erényeire, esetleges hibáira, és javaslatot tesznek a további fejlesztés irányaira. Az analíziseket 2009. október 31-ig küldik meg a pályázaton részt vevő alkotóknak.

A Forgatókönyv Börze versenyprogramjában részt vevő 12 forgatókönyvet 2009. október 31-ig választja ki az előzsűri, melynek tagjai Hegedüs Bálint, Krigler Gábor és Lovas Balázs forgatókönyvírók. A kiválasztott forgatókönyvek alkotói 2009 decemberében egy egész napos forgatókönyvírói workshopon vehetnek részt Budapesten, ahol személyes konzultációk során fejleszthetik tovább forgatókönyvüket nagy szakmai tapasztalatú kreatív konzultánsok vezetésével.

A 2010. január végén, a 41. Magyar Filmszemle keretén belül megrendezésre kerülő II. Magyar Forgatókönyv Börzén a kiválasztott 12 alkotó lehetőséget kap arra, hogy egy félnapos felkészítés után egy pitch fórum keretében bemutassa filmötletét a rendezvényen megjelenő magyar rendezőknek és producereknek. Ezt követően a börzén részt vevő alkotók személyes konzultációt folytathatnak az érdeklődő szakmabeliekkel.

A kiválasztott alkotások közül neves személyiségekből álló szakértői zsűri választja ki a II. Magyar Forgatókönyv Börze Legjobb Forgatókönyvét, mely 1 millió Ft-os pénzdíjban részesül a Magyar Televízió fölajánlásából. A pénzdíjon túlmenően az MTV a fődíjas forgatókönyv megvalósításába koprodukciós partnerként is be kíván szállni, gyártási kapacitását felkínálva.