Filmkészítés


VI. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle

2009. december 01.

A szemle célja a hazai nemzetiségi filmes műhelyek és alkotások bemutatása, a nemzetiségi témát feldolgozó filmek népszerűsítése a nemzetiségek, a többi nemzet, illetve az anyaországi alkotók körében. A VI. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle házigazdái a magyarországi románok lesznek.

Pályázható alkotások:

  • 2008. január 1. után készült filmek.

Pályázhatnak:

  • a közszolgálati televíziók nemzetiségi szerkesztőségei, valamint hazai nemzetiségi témát feldolgozó szerkesztőségek,
  • a kereskedelmi televíziók hazai nemzetiségi témákat megjelenítői alkotói,
  • helyi vagy városi televíziók,
  • független filmes alkotók vagy műhelyek

Egy alkotó maximum 3 saját filmmel nevezhet.

Nevezhető kategóriák:

  1. dokumentumfilm
  2. ismeretterjesztő film
  3. kisebbségi közösség hiteles bemutatása (monográfia, portré, riport)
  4. egyéb

A szemle verseny, a nevezett filmekből 3 tagú szakmai zsűri válogatja ki a szemle programjába bekerülő alkotásokat, amelyeket kategóriánként értékel. A versenyprogramba került filmek alkotóit az előzsűri döntése – 2010. január 15. – után levélben értesítik. Csak ezután kell beküldeni a vetíthető kópiát.

Technikai követelmények:

A szemle programjába a nevezési lapokat és filmeket 4 példányban, DVD lemezen kell beküldeni. Az alkotások hossza nem haladhatja meg a 60 percet, alsó perclimit nincs. Fontos megjegyzés: A szemle programjába nevezhető alkotásoknak meg kell felelniük a mindenkori filmes formai követelményeknek /főcím, stáblista stb./. Nem elfogadható a magazin-főcímekkel, konferáló szövegekkel nevezett alkotás, mivel a nevezés benyújtása után a filmeken semmilyen módosítást nem fogadnak el.

Az alkotások nyelve lehetőleg az adott nemzetiség nyelve, illetve a magyar nyelv / felirat vagy szinkron formájában /. A külföldi vendégek részére minden, a szemleprogramban szereplő film angol nyelvű dialóglistáját mellékelik, ezért ezeket a versenybe került filmek vetíthető kópiájával együtt kérik elküldeni. A filmszemle programjában csak azok a művek vehetnek részt, melyeknek vetíthető kópiáját 2010. február 15-ig eljuttatják.

A filmszemlére kizárólag elektronikus úton lehet nevezni a weboldalon található nevezési lap kitöltésével. A filmszemle nevezési lapját kinyomtatva, a 4 DVD kópiával együtt, 2009. december 1-ig küldjék el a következő címre: Magyar Televízió Zrt. 1037 Budapest Kunigunda útja 62-64. Kisebbségi Műsorok Szerkesztősége. A borítékon tüntessék fel: „VI. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle”