Filmkészítés


Határtalanul – Fotó és film pályázat diákoknak

2010. október 31.

A diákoknak szóló fotó és film pályázat keretében az Apáczai Közalapítvány arra keresi a választ, hogyan, mi módon látják napjainkban az Erdélybe / Felvidékre / Délvidékre / Kárpátaljára ellátogató magyarországi diákok az ott élő magyar embereket, fiatalokat, tájakat, műemlékeket, dolgokat.

1. Ki pályázhat?

A pályázaton magyarországi középiskolában, szakiskolában illetve felsőoktatási intézményben tanuló diákok vehetnek részt.

2. Mi a pályázat célja?

A pályázat célja, hogy a diákok fotóin és filmjein keresztül megmutatkozzék, miszerint az országhatárokat átlépve új tájakat, helyeket, embereket megismerni, külföldön, magyarokkal kapcsolatba kerülni a 21. században korszerű, fiatalos, menő tevékenység.

3. Mivel pályázhatsz?

A pályázaton fotókkal és/vagy filmmel lehet részt venni. Egy diák legfeljebb 3 fotóval és/vagy maximum 1 perc hosszúságú filmmel pályázhat. Néhány ötlet a pályázat lehetséges témáira:

 • Átsuhanunk a határon
 • Egy szép táj és egy szép mosoly
 • Vidáman buszozunk/vonatozunk stb.
 • Találkozás egy határon túli magyarral
 • Magyar feliratok és a barátaim/családom
 • Együtt nevet az osztály/a családom, stb. egy nevezetes helyszínen
 • Közös munka, közös élmény határon túli magyar diákokkal stb.

4. A díjakról

A nyertes fotók és filmek kiválasztásakor előnyben részesülnek azok a művek, amelyekről egyértelműen megállapítható, hogy Erdélyben / Felvidéken / Délvidéken / Kárpátalján készültek.

A fotó és a film kategóriát külön díjazzák, az alábbi díjak közül több is kiadható.

 • Első díj: 60 000.- forint
 • Második díj: 50 000.- forint
 • Harmadik díj: 40 000.- forint
 • Különdíj: 30 000.- forint

A díjátadásra sajtó előtt is nyilvános eseményen fog sor kerülni, 2010 decemberében.

5. Mikor lehet pályázni?

A pályázatokat a megjelenéstől számítva folyamatosan lehet benyújtani, de a pályázat lezárása (beadásának véghatárideje) 2010. október 31.

6. Hogyan pályázhatsz?

Először is úgy, hogy az utazásra viszel magaddal fényképezőgépet illetve kamerát (mobiltelefonnal készült művet is elfogadnak).

Másodszor: amit látsz, amit jópofának, fiatalosnak, menőnek a határtalanul gondolathoz illeszkedőnek vélsz, ne tétovázz: nyomd meg a gombot és exponálj!

Harmadszor: amikor hazaértél, válogasd ki a legjobb pillanatokat és szerkessz belőlük fotósorozatot/filmet, majd töltsd fel a www.indafoto.hu illetve www.indavideo.hu fotó és video megosztóra!

Hogyan vehetsz részt a versenyben? Ehhez csak egyetlen lépést kell megtenned:

Regisztrálsz az INNEN letölthető elektronikus jelentkezési lap kitöltésével. Megadod neved, elérhetőséged, a feltöltött filmed/fotóid hozzáférését, majd az egészet az Elküld gombbal elküldöd.

Ha a jelentkezésed befutott, az interneten, a www.hatartalanul.eu gyűjtőoldalon beágyazzák és elérhetővé teszik a fotóid/filmed.

7. Miről kell még tudnod?

Már csak öt tudnivaló van, ha elolvasod, már pályázhatsz is.

Egy pályázó legfeljebb 3 fotót és/vagy egy filmet nyújthat be pályázatában. Csak saját készítésű fotóval/filmmel pályázhatsz. (Ebből az is következik, hogy egy bizonyos fotóval/filmmel csak egy személy pályázhat.) 3 fotónál kevesebb fénykép illetve 1 percesnél rövidebb film is benyújtható, de a 3 fotónál többel illetve egy egyperces filmnél hosszabb művel pályázó diákokat és műveiket kizárják a pályázatból. A fotók kizárólag egyedi képek lehetnek, montázsokat (több képből összeállított képet) nem lehet benyújtani. A fotók manipulálása nem engedélyezett, azonban nem számít manipulálásnak a fekete-fehér fotó, a kis mértékű színkorrekció, és a kép kisebb megvágása. A filmnek adj egy rövid és kifejező címet, és ezt írd fel a film elejére. Nem érdekes, hogy a filmet milyen technikával készíted, azonban ügyelj arra, hogy a hang érthető, a kép látható legyen a külső szemlélő számára is. A pályázaton csak a pályázati felhívásnak megfelelő személyek pályázhatnak, a díjazni kívánt diákokat illetve iskoláikat a díj megítélése előtt előzetesen megkeresik, hogy bizonyosságot szerezzenek a pályázó (leendő nyertes) felhívásnak történő megfeleléséről illetve a pályamunkák eredetiségéről. Pályázóként el kell fogadnod, hogy ehhez további információkat felhívásukra a rendelkezésünkre bocsájtasz.

A pályázaton résztvevő fotók/film gyakran más személyeket ábrázolnak. Ennek kapcsán felhívják a figyelmedet, hogy azok nem sérthetik senki személyiségi jogait, és neked, mint alkotónak rendelkezned kell mindazon beleegyezéssel, engedéllyel, amely e jogokkal bíró személyektől beszerezhető. Az ezek esetleges hiányából származó következmények teljes mértékben a pályázat benyújtóját terhelik. Nem értékelik azokat a pályázatokat, amelyekben illetlen, a közerkölcsöt sértő viselkedés, beszéd, ábrázolás, másokat bántó cselekvés, durvaság jelenik meg. A pályázaton kizárólag a www.indafoto.hu fotómegosztóra valamint a www.indavideo.hu filmmegosztó oldalra feltöltött művekkel lehet pályázni, a máshová feltöltött művek nem vesznek részt a pályázatban. A feltöltött fotók/film 2010. október 31-e utáni bármilyen módosítása az érintett pályázót és műveit automatikusan kizárja a pályázatból.

A pályázaton való részvétellel magadra nézve kötelezőnek fogadod el valamennyi feltételt, amely e pályázati felhívásban le van írva és megerősíted, hogy saját alkotással, szellemi tulajdonnal veszel részt a pályázaton. Tudomásul veszed, hogy a pályáztató döntésével szemben fellebbezésnek helye nincs. Hozzájárulsz, hogy az általad benyújtott pályamunkákat – függetlenül attól, hogy a pályázaton nyernek-e vagy sem – az Apáczai Közalapítvány tetszése szerinti módon (pl. akár átszerkesztve), helyen és időpontban neved megjelölésével közreadja, felhasználja. Megerősíted, hogy az esetleges közreadás és felhasználás kapcsán semmilyen igényt nem támasztasz. Elfogadod, hogy a pályázati felhívásban írott bármely feltételt be nem tartó pályázatot kénytelenek vagyunk értékelés nélkül kizárni ami egyúttal azt is jelenti, hogy a gyűjtőoldalon sem helyezzük el illetve onnan töröljük.

8. És ha még nem tudsz eleget:

Írd le a kérdésed és küldd el egy e-mailben a munkatársuknak: apalap@apalap.hu. Egy héten belül választ fogsz kapni! Határtalanul sikeres pályázást!