Filmkészítés


Civilek Erdélyért mozgalom – videóverseny

2014. május 12.

A versenyről

A csíkszeredai székhelyű Élő Erdély Egyesület a Civilek Erdélyért mozgalom keretében pályázatot hirdet a jövedelemadó 2%-ának felajánlására ösztönző videók készítésére.

Civilek Erdélyért

A Civilek Erdélyért mozgalom célja, hogy minél több ember éljen a 2% felajánlásának lehetőségével, és ezáltal minél több hasznos erdélyi ügy, és civil szervezet részesüljön támogatásban.

A verseny célja

A videóverseny célja, hogy sokszorozza a mozgalom üzenetét, minél több kreatív nézőpont, érv legyen elérhető azok számára akik nem tudnak a 2% felajánlásának lehetőségéről, vagy nem akarnak élni vele.

Ki pályázhat?

A versenyben magánszemélyek vehetnek részt, a pályamunkák készülhetnek egyénileg vagy csapatban. Egyénenként, illetve csoportonként egy videóval lehet pályázni.

A verseny díja

2.000 RON a legjobb pályamunka készítőjének/készítőinek.

Tartalmi elvárások, javaslatok

Kisfilmedben érvelj amellett, hogy miért érdemes, jó és szükséges a 2% felajánlásának lehetőségével élni, vagy ne érvelj, csak mutasd fel, hogy Te magad, vagy mások miért ajánlják/ajánlanák fel 2%-ukat egy erdélyi civil szervezetnek.

A film célcsoportja a dolgozó, pénzkereső réteg.

Elvárásunk a filmmel kapcsolatban: legyen ötletes, kreatív, figyelemfelkeltő, gondolkodtasson el, legyen egyértelmű az üzenete.

Az üzenetet hordozhatják a képek, felirat, narráció, megszólaltathatsz magánszemélyeket, közéleti személyiségeket, használhatsz bármilyen kreatív megoldást, ötletet, amely szerinted a legalkalmasabb az üzenet átadására.

Műfaját tekintve lehet videófelvétel, animáció, bábfilm, gyurmafilm, kreatív dokumentumfilm, élőszereplős kisjátékfilm, illetve bármi, ami a megadott tartalmi és technikai feltételekbe illeszkedik.

Formai szabályok

A pályamunkát bármilyen videókészítésre alkalmas készülékkel készítheted, legyen az mobiltelefon, digitális fényképezőgép, tablet PC vagy digitális videókamera stb.

A videó időtartama maximum 2 perc. 

Videóminőség és formátum: 

 • codec, sűrítés: h264
 • container: mp4, avi, mov
 • HD1080p (1920×1080) vagy HD720p (1280×720), 25fps
 • bitrate min. 10 Mbit/s (10.000 Kbit/s)

A film végén meg kell jelennie a Civilek Erdélyért mozgalom logójának és a www.eloerdely.ro/civilerdely honlapcímnek. Logó az office@eloerdely.ro címen igényelhető.

További pályázási feltételek, tudnivalók

A pályázó a pályázat benyújtásával elfogadja, hogy a beküldött pályamunkák a forrás megjelölésével bárhol és bármennyi ideig térítésmentesen és szabadon felhasználhatók és terjeszthetők.

A pályamunkában szereplő zenei és képi anyagok jogtisztaságáért a szerző vállalja a felelősséget.

Kérünk, hogy figyelj arra, hogy az általad készített videó tartalma és formája ne legyen:

 • másokat sértő,
 • a társadalomra veszélyes,
 • a hatályos román jogszabályba ütköző, vagy erkölcsbe ütköző, pornográf tartalmú,
 • harmadik személy szerzői jogait sértő,
 • faji, nemzetiségi, vallási, nemi vagy politikai ellentéteket szító, illetve súlyos vagy széleskörű ellenállást kiváltó,
 • egészségre ártalmas anyagok használatára bátorító,
 • bűncselekményre felbujtó,
 • védjegyoltalmat, vagy más földrajzi árujelzés oltalmát sértő,
 • a reklámokra és elektronikus hirdetésekre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket sértő tartalmú.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot a tematikának, a mozgalom célkitűzéseinek, valamint a fent említett tartalmi és formai feltételeknek meg nem felelő pályamunkák kizárására a versenyből. Továbbá fenntartjuk a jogot, hogy, amennyiben nem érkeznek be megfelelő minőségű pályamunkák, nem osztunk díjat, vagy felosztjuk a díj összegét.

A pályamunkák beküldése

Az elkészült pályaműveket a palyazat@eloerdely.ro címre kérjük elküldeni bármilyen fájlküldő / fájlmegosztó segítségével. A levél tárgyában kérjük megjelölni: Videóverseny, a levél tartalmában pedig szerepeljenek a következő adatok: a pályázó/pályázók neve, életkora, foglalkozása, születési idő és hely, személyi szám (CNP), személyigazolvány száma, e-mail cím, telefonszám.

Beküldési határidő

2014. május 12., éjfél.

 
A verseny menete

A határidőig beérkezett pályamunkák közül a kiírásnak megfelelő videókat az Élő Erdély Egyesület Facebook oldalán tesszük közzé.

2014. május 13―23. között a közösségi oldal látogatói megosztással értékelhetik a tetszésüket elnyerő videókat.

Ezzel párhuzamosan a beérkezett pályamunkákat két filmes szakemberből és az Élő Erdély Egyesület három munkatársából álló zsűri értékeli.

Zsűrizési szempontok:

 1. Kreativitás, az ötlet újszerűsége ― 20%
 2. Üzenet egyértelműsége ― 20%
 3. Meggyőzőerő ― 20%
 4. Technikai megvalósítás ― 20%
 5. Közkedveltség (Facebook megosztások száma) ― 20%

Eredményhirdetés

Az eredményt az Élő Erdély Egyesület Facebook oldalán tesszük közzé 2014. május 26-án, a nyertes pályázót e-mailben és telefonon értesítjük.