Filmkészítés


Rakd össze Kolozsvárt!

2014. november 30.

A pályázók egy 5 másodperces videóval jelentkezhetnek, amiben megfogalmazzák a számukra legemblematikusabb pillanatot/érzést vagy pillanatokat a kolozsvári diákéveikből (pl. lepukkant albérlet, egyetemi órák, bulik stb.).

Technikai feltételek nincsenek. A videó készülhet mobiltelefonnal, fényképezőgéppel, videokamerával vagy bármilyen más erre alkalmas eszközzel. A videó hossza pontosan 5 másodperc kell legyen.

A pályázat egy filmes szociológiai kísérlet arról, hogy ugyanazt a dolgot mennyire különbözően, más-más aspektusokból látjuk, ugyanakkor, hogy ez a sokszínűség hogyan tud egyetlen nagy képet alkotni, egyáltalán alkalmas-e erre. A beküldött videókat a pályázat kiírói egyetlen audiovizuális alkotássá gyúrák össze, amit aztán a Tranzit Házban, egyszerre több felületre vetítve, élő zenei kísérettel mutatnak be. A végső alkotás műfaja valahol a film, performansz művészet és a kiállítás között helyezkedik el.

A cél egy összkép kialakítása Kolozsvárról, annak alapján, ahogy a diákok látják a várost az itt eltöltött évek alatt. A így kialakult közösségi alkotás, egyben egy reflexió is, ami alkalmat ad arra, hogy a néző eldöntse, hogy tetszik neki amit lát vagy sem, és amennyiben az utóbbit választja, a kiállítás egy egy jó kiindulópontot jelent arra, hogy kiderüljön, min is kellene változtatni.

A beküldött pályázatok között nem állítanak fel rangsort, hiszen elsősorban nem a munka minősége, hanem a megosztott látásmód, a személyes tapasztalat a fontos. A pályázók között kisorsolnak egy tabletet.

A pályázat lezárásának időpontja: 2014. november 30.

A kiállítás időpontja: 2014. december 12.

A szervező a Radina KMA egyesület. A Radina Kortárs Művészeti Akció erdélyi fiatal művészeket tömörítő projekt, amely a színház, zene, irodalom, képzőművészet és pedagógia területein szervez eseményeket. A társaság huszonéves művészek alkotásait ad-hoc projektek keretében kreatív közösségi gondolattá formálja.