Filmkészítés


Hozz ki többet kevesebből!

2016. május 01.

Magyarországon évente összesen körülbelül két Gellért-hegynyi szemét keletkezik. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) adatai szerint csak a lakosság több mint 3,7 millió tonna hulladékot termel, ami fejenként átlagosan napi 1 kg-ot jelent. A lakossági hulladék jelenleg több mint 60%-a hulladéklerakókba (szeméttelepekre) kerül.

Bár felmérések szerint, a lakosság nagy része környezettudatosnak vallja magát, ha ezt a mindennapokra „lefordítjuk”, kiderül, valójában nincs így. Ezt jól mutatja például, hogy a megkérdezettek 80–90%-a állítja, szelektíven gyűjti a hulladékot a mindennapokban, a hivatalos adatok azonban rávilágítanak: mindössze körülbelül 15% tesz valóban így.

A pályázat kiírói arra szeretnének rávilágítani, mit is takar a környezettudatos gondolkodás, a hulladékokkal való felelős bánásmód? Mit jelent ez a gyakorlatban a mindennapi életben, és hogyan tudjuk ezen a szűrőn keresztül nézni a világot, ennek megfelelően meghozni minden döntésünket a legkisebbtől a legnagyobbig? Kezdve onnan, hogy kérünk-e nejlon zacskót a pénztárnál a bevásárlás végén, azon keresztül, hogy folyó víznél mosogatunk-e, egészen odáig, hogy a kiürült tejes dobozt (italoskartont) a kommunális vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk, vagy tárgyak helyett élményt ajándékozunk szeretteinknek.

Mit jelent az, hogy valóban a környezetünkre érzékeny módon éljük a mindennapjainkat, és értékeljük azt a természetes közeget, amely nekünk még a rendelkezésünkre áll? Ennek a kérdésnek a megválaszolására kérik a szervezők a pályázókat.

A pályázat koncepciója: olyan eredeti, kreatív kisfilmeket várnak, amelyek a fent leírtakat valósítják meg képekben.

A filmpályázat mottója: „Hozz ki többet kevesebből!” Az alkotóktól azt kérik hogy, fogalmazzák meg képekben – egy kisfilmben –, mi jut eszükbe erről a mondatról, mit jelent ez a számukra, ha a környezettudatosságra, a hulladékokkal való felelős bánásmódra gondolnak.

Pályázni három korosztályban lehet:

 • Tinik (14 és 18 év közöttiek)
 • Fiatalok, de már felnőttek (19 és 30 év közöttiek)
 • 30+ (30 év felettiek)

A díjak: mindhárom kategóriában az első három helyezettet jutalmazzák, valamint a zsűri várhatóan különdíjat is odaítél. A díjakat különböző értékű vásárlási utalványok kísérik.

Nevezési feltételek:

 • A filmpályázatra 30-90 másodperc közötti hosszúságú (stáblistával együtt) és minimum 720p felbontású kisfilmeket várnak!
 • A filmben szereplő minden kép és hang jogtiszta legyen!
 • Az alkotás közvetítse a pályázat fő üzenetét:
 • „Hozz ki többet kevesebből!”
 • A film végén szerepeljen az „OKTF NHI Filmpályázat 2016” felirat!

A filmek beküldési határideje: 2016. május 1. 23:59 óra.

Az alkotások bármilyen nagyméretű fájlküldő segítségével beküldhetők (pl. WeTransfer, MyAirBridge).

A pályázatok tartalma:

 • lejátszható formátumú filmfájl
 • kitöltött pályázati adatlap
 • aláírt nyilatkozat a pályázati feltételek elfogadásáról
 • aláírt szerzői jogi nyilatkozat
 • aláírt lemondó nyilatkozat

A pályázatokat a filmpalyazat@oktf-nhi.gov.hu e-mail címre várják.

Emellett a három aláírt nyilatkozatot papír alapon, postai úton is kérik elküldeni a következő címre:

OKTF NHI
Budapest
Pf. 1172
1380

A borítékon tüntessék fel, hogy „OKTF NHI Filmpályázat 2016”.

A benyújtott filmek előzsűrizésen vesznek részt várhatóan május hónap első felében. A döntőbe továbbjutó 5-5 legjobb alkotás nyilvános vetítés keretében kerül bemutatásra, melyen a zsűri személyre szólóan külön-külön értékeli az alkotásokat.

A zsűri tagjai: Pokorny Lia színművész, Novák Péter színész, műsorvezető és Vadon János rádiós műsorvezető.