Filmkészítés


Sir Alexander Korda Kisfilmpályázat 2017

2017. április 23.

A Korda Filmstúdió, a Sparks és a HSC Stábiskola két fordulós pályázatot hirdet filmkészítők számára kisjátékfilm forgatáshoz. A pályázat célja évente egy kisjátékfilm megvalósítása a három donor szervezet ecélra létrehozott hozzájárulási keretei között.

A pályázók köre

Olyan rendezők vagy filmalkotó csoportok jelentkezését várják, ahol a rendező rendelkezik valamilyen mozgóképes referenciával (film, kisfilm, reklám, videó klip, vírusvideó, online spot, stb.). Minden rendező egy pályázatot adhat be.

A megvalósítani kívánt kisfilm

A kisfilm maximum 15 perc hosszú, maximum 3 forgatási napot igénylő lehet, költségvetése nem haladhatja meg a pályázat forrásait. Abban az esetben, ha a költségvetés túllépné a keretet, a pályázónak a pályázat beadásakor csatolni kell a fennmaradó összeg finanszírozásáról szóló szándéknyilatkozatokat. Jelen pályázat más filmes pályázatokkal nem vonható össze.

A pályázat során elnyert támogatás

A hozzájárulást a három szervezet együttesen bocsátja a nyertes pályázat rendelkzésére a következők szerint:

Korda Stúdió:

 • 1 millió forint + ÁFA gyártási keret
 • Gyártás és utómunka során szakmai támogatás
 • Opcionálisan még rendelkezésre bocsájt további 1 millió forint értékben műtermet (stúdiókapacítást), backlot díszletet, házon belüli eszközöket, hangutómunka stúdió

Sparks koprodukciós keret:

 • 4 millió forint értékű kamera, lámpa+grip eszköz
 • szakmai tanácsadás

HSC Stábiskola:

 • 10 gyakornok stábtag x 3 napra

A pályázat során elnyerhető keret nettó összértéke akár 6,5 millió forint.

A pályázat menete

A pályázat két fordulóból áll.

Az első körben benyújtandó anyagok:

 • egy .pdf-fájl, ami tartalmazza a következőket:a rendező fényképes CV-je, elérhetőséggel (maximum 2 oldal); szinopszis (maximum 1 oldal); link a rendező referencia munkáihoz: max 3 db link, rövid leírással, bármilyen a rendező által készített mozgóképes alkotás érvényes (maximum 1 oldal)
 • egy .pdf-fájl, ami tartalmazza a forgatókönyvet (maximum 15 oldal, Courier 12-es font)

A második körben bemutatandó anyagok:

 • egy .pdf-fájl, benne a moodboard/storyboard: 10+ slideból álló grafikus prezentáció

A második körben a továbbjutott pályázóknak prezentálniuk kell a rendezői koncepciót, a történet vizuális megjelenítését (jelmezek, helyszínek, karakterek, stb.), moodboard/storyboard bemutatásával. Az interjún a következő kérdések merülhetnek fel még: Miért szeretné a rendező megcsinálni a filmet? Mi az elképzelése a megvalósításról? Mit gondol a film utóéletéről?

A döntőbizottság az interjúk alapján választja ki a nyertes projektet. Fő elbírálási szempontok: a rendező rátermettsége, a filmterv eredetisége, nemzetközi fesztiválpotenciálja, illetve a projekt rendelkezésre álló források általi megvalósíthatósága.

A beküldendő anyagokat a short@korda.studio emailcímre kell beküldeni.

Figyelem: A hiányos pályázat érvénytelennek minősül, hiánypótlásra nincs lehetőség. A határidőn túl beérkező pályázatok érvénytelennek minősülnek.

A pályázat ütemezése

 • A pályázat beadásának határideje: 2017. április 23. 23:59
 • A második körös interjúk ideje: 2017. május 15-19.
 • Eredményhirdetés: 2017. május 26.
 • A nyertes kisfilm elkészülésének határideje: 2017. október 31.

A nyertes pályázóval a Korda Filmstúdió gyártási szerződést köt.  Az elkészült kisfilm jogtulajdona a támogatókat illeti.  A támogatók további 500 EUR értékben segítik a kisfilm potenciális filmfesztiválos jelenlétét (filmfesztivál jelentkezések, díjak).