Filmkészítés


Sound Design verseny

2017. július 16.

A Saint Audio Stúdió KÖZTESPONT címmel Sound Design versenyt hírdet.

A feladat hangok, hangzásképek, sound design elemek létrehozása a Köztespont című, festményanimációs filmhez. A szervezők célja a kreatív versengésen túl egy egyéni hangzásvilág kialakítása kísérletezés útján. A hangok nem szükséges, hogy a teljes filmet végigkövessék, állhatnak egy vagy több különböző akusztikai elemből is. Ezek az elemek tartalmazhatnak zajokat, zörejeket, atmoszférákat, valamint zenei textúrákat. Nem tartalmazhatnak azonban konkrét dallamokat, zeneszámként felismerhető szerkezeteket, emberi párbeszédet vagy konkrét és érthető verbális információkat. A versenyzőként elkészíthető hangok száma nem korlátozott.

A jelentkezés regisztrációhoz kötött, mellékelt jelentkezési lapokat erre az e-mail címre várják: head.saintaudio@gmail.com.

Regisztráció után a pályázóknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és ezt követően internetes felületen jelszóval védett videó hozzáférést kapnak, erre kell elkészíteniük munkáikat. A pontos technikai követelményeket a regisztráció során ismertetik.

Az elkészített hangokat vagy sound design elemeket szakértő zsűri bírálja el.A pályázaton korhatár és képzettség nélkül bárki részt vehet.

  • Jelentkezési határidő: 2017. július 16.
  • A hangok beküldési határideje: 2017. augusztus. 13.

Az első három helyezett egy-egy Sennheiser fejhallgatóval díjazzák, melyeket az Audio Partners Kft. ajánlott fel. A díjazottak továbbá közreműködhetnek a Köztespont c. animációs film befejező 5.1-es hangkeverésében, melyre várhatóan 2017 augusztus végén kerül sor. A hangkeverést Zányi Tamás vezeti. Ennek során elkészül a film végső hangzásvilága a különböző hangi elemek szabad felhasználásával. A hangok alkalmazását és a végleges hangkeverés kialakítását a film rendezője határozza meg. A film rendezője Szabó-Nyulász Melinda, producere Székely Orsolya.

A film hossza 4 perc.


A film tartalma

A Köztespont című film, azt a mindenki által ismert érzést járja körül, amikor életünk egy pontján rákényszerülünk arra, hogy változtassunk eddigi gondolkodásunkon, amikor életünk nem folytatható ugyanúgy, mint eddig. Ilyenkor ki kell lépnünk megszokott mindennapjainkból, hogy az ismeretlenben haladva találjunk újra utat, és fedezzük fel önmagunkat épp úgy, mint születésünkkor. Változásunk alapfeltétele tehát saját magunk által felépített komfortzónánk elhagyása.

A film ezt az ősi érzést egyetlen női szereplőn keresztül mutatja be, aki egy erdőben haladva fedezi fel a világot, ismeri meg önmagát, és éli meg a biztonságot adó komfortzóna kialakulásának folyamatát, majd azt is, ahogyan ugyanez a jól ismert környezet már nem képes megújulni, és ismétlődése miatt akadályává válik saját fejlődésének. Változásának kulcsa, ha nem ragaszkodik megszerzett tapasztalataihoz, és érzékeire hallgatva képes újraértelmezni az erdőt, önmagával együtt.

Rendezői elképzelés a film hangtervezésére vonatkozóan

A film festményanimációs technikával készül. A választott technika szorosan összefügg a film üzenetével, mivel a festett képekben körvonalak helyett kontúr nélküli foltokból áll össze a látvány. Ezért a film tartalmához igazodva a hangok is folyamatos átalakulásban lennének. Például a természet hangjai emberi hangokká válnak, a fák suhogása emberi suttogásba fordulnak át. Másrészt szeretném a nézőt nem csak látványában, hanem a hangok segítségével is az akvarell papíron, festékek között tartani ezért szívesen hallanám ha a szétfröccsenő vagy épp lecsöppenő festék, vagy a papíron végighúzott ecset hangja is hallhatóvá válna.