Filmkészítés


Környezet a médiában – Televíziós dokumentumfilm-pályázat

2008. március 14.

A romániai Soros Alapítvány a bukaresti Független Tudósítók Központjával (Fundatia Centrul pentru Jurnalism Independent), valamint a Simfest Kulturális Egyesülettel együtt a televíziós dokumentumfilmek népszerűsítése céljából meghirdeti Környezet a médiában témájú televíziós dokumentumfilm-pályázatát.

A legjobb dokumentumfilmet készítő televíziós csapat fődíja 5000 dollár, és 2000 dollárt kap a legjobb forgatókönyvvel jelentkező televíziós stáb. A pályázaton kizárólag romániai tévétársaságok vehetnek részt.

A pályázat menete:

A 10 legjobb forgatókönyv alkotói jutnak tovább a következő fordulóba, egy képzésre, amelyet 2008. március 8–30. között Bukarestben a Független Tudósítók Központjában (Centrul pentru Jurnalism Independent) szerveznek meg. Ennek a képzésnek a teljes költségét a Soros Alapítvány állja.

A filmeknek áprilistól és júliusig kell elkészülniük a képzésen kidolgozott forgatókönyvek alapján. Ezalatt folytatni lehet a konzultációt a képzésen oktató tanárokkal. Hogy az alkotó csapat a következő fordulóba kerülhessen, a kész dokumentumfilmet 2008. augusztus 1-je előtt le kell vetíteni valamelyik romániai tévécsatornán.

A kész alkotások leadási határideje 2008. augusztus 12-e.

A három szervező intézmény képviselőiből, valamint média-szakemberekből álló zsűri a 10 alkotásból a következő kritériumok alapján választja ki a nyerteseket:

  • a környzetvédelmi problémák részletes és átlátható bemutatása
  • esetleges megoldások felvázolása
  • a dokumentumfilm technikai megvalósítása

A pályázat végeredményét a Helyi Televíziók és Független Filmkészítők Fesztiválján (SIMFEST) hirdetik ki 2008. augusztus 29–31. között Marosvásárhelyen.

Részletek: www.fdsc.ro