Filmkészítés


Inkubátor Program 2017

2017. szeptember 01.

A fiatal alkotók magyar mozgóképkultúra gazdagításában betöltött szerepét elismerve, a Magyar Nemzeti Filmalap pályázatot hirdet pályakezdő filmrendezők számára, első egész estés játékfilmjük elkészítésének elősegítésére.

A filmalap az INKUBÁTOR PROGRAMOT azzal a céllal hozta létre, hogy első egész estés (min. 70 perces) filmként kis költségvetésű játék-, animációs vagy dokumentumfilmek készüljenek. A program lehetőséget teremt a fiatal rendezők innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozására, és kiemelt célja, hogy biztosítsa a magyar film műfaji sokszínűségét.

A program keretében a filmalap a filmalkotások elkészítéséhez a pénzbeli támogatáson túl szakmai és gyakorlati segítséget nyújt. A pályázatok elbírálása gyorsabb, egyszerűsített eljárás mellett folyik.

A megváltozott pályázati rendszerben a szakmai mentorok által kiválasztott tíz projekt először egy forgatókönyv-fejlesztési folyamatban vesznek részt, melynek célja, hogy a későbbi Pitch Fórumon felkészültebb, kiforrottabb filmtervek versenyezzenek egymással. Az egyes pályázati szakaszok meghatározása egy feszesebb ütemtervet kíván a pályázóktól, másrészt a forgatókönyv-fejlesztési szakasz meghosszabbítása biztosabb felkészülést jelent a Pitch Fórumra, a filmgyártási pályázatra meghatározott határidő pedig megfelelő időt biztosít a gyártási szakaszra való felkészüléshez.

A mentorok a projektek forgatókönyv-fejlesztésre történő kiválasztásában és a Pitch Fórumra való felkészítésében vesznek részt. A Pitch Fórumon a mentoroktól eltérő szakmai zsüri pedig – a szakmai közönség mellett – a nyertes filmtervek egy részét választja ki.

Filmalap Inkubátor Programban az alábbi államilag elismert felsőoktatási képzésekben diplomát szerzett magyar vagy EGT állampolgárok vehetnek részt rendezőként:

  • Színház- és Filmművészeti Egyetem – (mozgókép) rendező szak
  • Budapesti Metropolitan Egyetem – animáció szak, mozgóképművész szak
  • Eötvös Lóránd Tudományegyetem – filmkészítő szakirány
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – animáció szak, médiaművész szak
  • Eszterházy Károly Főiskola (Eger) – mozgóképművész szak

A fenti felsőoktatási intézményekben diplomát szerzetteken túl a filmalap elfogadja a következő pályázók jelentkezését is:

  • külföldi felsőoktatási intézményekben filmrendezői, filmkészítői, animációs, mozgóképművész és hasonló szakokon diplomát szerzett.
  • a fenti felsőoktatási intézményekben, de egyéb szakokon diplomát szerzettek, amennyiben rendezői minőségükben rövidfilmjük, illetve animációs filmjük egy nemzetközi filmfesztivál hivatalos (nemzetközi) versenyprogramjában szerepelt. A fesztivál részvételt a jelentkezőnek megfelelően igazolnia kell.
  • olyan alkotók, akiknek rendezőként rövidfilmjük vagy animációs filmjük nemzetközi fesztivál hivatalos (nemzetközi) versenyprogramjában díjat nyert. A fesztivál-díjat a jelentkezőnek megfelelően igazolnia kell.

Feltétel, hogy a jelentkező rendezőnek Magyarországon még nem került moziban bemutatásra egész estés (min. 70 perces) filmalkotása.

A filmalap mérlegelés alapján olyan alkotók, illetve hallgatók jelentkezését is elfogadhatja, akik a fenti képzéseken diplomát még nem szereztek, amennyiben az abszolutórium megszerzését a felsőoktatási intézmény igazolja.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok

A jelentkezés módja: a jelentkezéshez szükséges dokumentumok feltölthetők az mnf.hu/hu/palyazatok/inkubator oldalon. Pályázni online lehet – személyesen vagy postán beküldött pályázati anyagot nem fogadják el.