Filmkritika esszé tanulmányírás


A Filmtett kritikaíró pályázatot hirdet

2018. szeptember 30.

Ne csak a haveroknak számolj be az este látott filmről, oszd meg inkább a véleményedet mindenkivel, elemezz filmet, pallérozd az íráskészségedet – és nyerj!

A Filmtett – Erdélyi Filmes Portál a 18. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle alkalmából ismét meghirdeti már-már hagyományossá váló kritikaíró pályázatát, ezúttal újból az erdélyi, még publikálás előtt álló fiatal szerzők állnak célkeresztben. Nem számít, hogy hol és mit tanulsz, csak szeresd a filmeket, és tudj fogalmazni – a feladat egyszerű: egy rövid bemutatkozó levél/CV mellé két darab filmkritikát várunk (egyenként 4500-5000 leütésben), az egyiket egy, az utóbbi 4 évben bemutatott hollywoodi, és egyet az utóbbi 4 évben bemutatott román vagy magyar filmről. Figyelem! Máshol megjelent írásokat nem fogadhatunk el, akkor sem, ha azok átdolgozásra kerültek.

Pályázhat minden olyan 35 év alatti erdélyi fiatal, akinek még nem jelent meg írása a Filmtetten – ha már indultál valamelyik korábbi kritikaíró versenyen, de lecsúsztál a dobogóról, akkor ismét kapsz egy lehetőséget! Ha nem tudod, hogyan kezdj neki az írásnak, figyelmedbe ajánljuk David Bordwell kétrészes esszéjét: Kritikus, helyzetben – 1. rész; 2. rész.

A legjobb kritika szerzője 500 lejes pénzjutalomban részesül.

A kiírás dátuma: 2018. augusztus 31., az eredményhirdetés a 18. Filmtettfeszt utolsó napján, október 7.-én, vasárnap lesz, a 4. Filmgalopp díjkiosztójával egybekötve. A verseny zsűrije a Filmtett szerkesztőségéből áll és Pápai Zsolt filmkritikusból, egyetemi tanárból áll. A legjobb írásokat megjelentetjük a Filmtetten. A pályamunkákat egyetlen e-mailben kell elküldeni a jakab.benke@filmtett.ro címre, Kritikaíró pályázat 2018 címmel, ugyanitt további információk is kérhetők. Beküldési határidő: 2018. szeptember 30.