Portfólió

Bár a Filmtett elsősorban mindig is a négyzet formátumú folyóiratot, később az online filmes portált jelentette, az elmúlt szinte két évtized alatt egyre nagyobb csapat szerveződött körülötte: hűséges olvasókon kívül számos tapasztalt filmessel, kezdő és tapasztalt újságíró kollégával dolgoztunk együtt. Az apropót az alábbi projektek valamelyike jelentette.

 

FILMTETT WORKSHOP

A Filmtett Egyesület legfontosabb projektje, 2002 óta évente megszervezett nyári alkotótábor. Évekig hűséges partnerünk, a kétszeres Arany Pálma-díjas Duna Műhely segítségével olyan, eredetileg képzéspótló célú alkotótábort hoztunk létre, amely lehetőséget biztosít fiatal tehetségek számára, hogy csoportokba szerveződve kipróbálják a filmkészítés különböző területeit. A tábor jellege az évek során módosult: a rendezvénynek egyszerre van tehetségkutató és továbbképző jellege; a cél szakmai ismeretek átadása és kibővítése, fesztiválokon bemutatható filmek elkészülte, ugyanakkor a fiatal táborlakók közti szakmai kapcsolatok kialakítása későbbi együttműködések reményében.

Tovább a Filmtett Workshop honlapjára

Portfólió

 

FILMTETTFESZT ERDÉLYI MAGYAR FILMSZEMLE

A Filmtett „születésnapi rendezvényeként” Kolozsváron megalapított fesztivál első kiadását 2001-ben szerveztük meg. A rendezvény célja az volt, hogy friss magyar filmeket vetítsünk le a kolozsvári közönségnek – olyan alkotásokat válogattunk, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot akartunk biztosítani az erdélyi filmesek alkotásainak. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősítettük a program erdélyi vonulatát is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek. Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot.

Tovább a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle honlapjára

Portfólió (2)

 

FILMTETT DISTRIBUTION

A Filmtett Egyesület legfrissebb projektje a 2016-ban elkezdett, hagyományos értelemben vett filmforgalmazás. Az ötlet szorosan kapcsolódott a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 12 városban gyűjtött szervezési tapaszatalataihoz. Évek óta hangsúlyozott célkitűzésünk, hogy színvonalas magyar filmeket juttassunk el a romániai közönséghez, a filmek moziforgalmazása pedig lehetővé teszi, hogy a hazai néző ne csak fesztiválok alkalmával, hanem egy évben akár többször, a „hétköznapokon” is találkozhasson a magyar filmkultúra legfrissebb gyöngyszemeivel. Célunk tehát évente legalább két-három magyar filmet bemutatni a romániai mozikban: a művészi igényű alkotásokból és közönségsikerekből válogatjuk össze a legjobbakat.

Tovább a Filmtett Distribution honlapjára

Portfólió (3)

 

ISTORIA FILMULUI

A 2011 októberében indult filmtörténeti honlapot a Filmtett román nyelvű kivonatának szántuk. Hiánypótlónak éreztük: nem létezett (és ma is alig létezik) olyan, online tudástár, ami filmtörténeti, filmelméleti, műfajtörténeti témájú esszéket, tanulmányokat foglalna magába. E műfajok azóta kiegészültek portréinterjúkkal és könyvrecenziókkal egészültek ki. A portál célja volt az is, hogy a Filmtetten, magyar nyelven megjelent, értékes írásokat eljuttassuk a román anyanyelvű olvasóközönséghez is, illetve fordítva, tehetséges román szerzők írásait a románul nem értő olvasóhoz (ezért az Istoria Filmului-on megjelent eredeti tanulmányokat fordítottuk le a Filmtett számára).

Tovább az Istoria Filmului honlapjára

Portfólió (4)

 

A fentieken kívül több, saját, kisebb projektet bonyolítottunk le az elmúlt években filmtörténeti vetélkedőktől kritikaírói pályázatokig, időnként szakkönyveket adtunk ki és a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar napját szerveztük. Ezeket ide kattintva találod meg.