Eperjesi János írásai
(7)

Filmipar Európában – 7. rész – A filmgyártás alternatív finanszírozási forrásai

A nemzetközi szervezetek és az egyes államok által nyújtott finanszírozási források mellett alternatív források is elérhetőek a filmgyártó cégek számára produkciójuk finanszírozására. Az ezekhez a forrásokhoz való hozzáférés azonban a produkció műfajától és az egyes országokban kialakult finanszírozási struktúráktól függően változhat. A filmek gyártásának finanszírozása kapcsán az egyes finanszírozókat nem lehet külön kezelni, azok szerepe, és az általuk megszerzett filmjogok felhasználása szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

2007. április 15.

Filmipar Európában – 5. rész. – Közvetlen filmtámogatási rendszerek

A nemzeti, kulturális identitás megőrzése és a filmipari kapacitásaik lehető leghatékonyabb kihasználása és annak járulékos hasznai miatt szinte valamennyi európai állam fontosnak tartja saját filmiparának, filmművészetének fenntartását, fejlesztését. A kulturális és gazdasági célokat szolgáló állami támogatások egyik formáját a közvetlen támogatások jelentik, azaz az egyes államok a központi költségvetés által is finanszírozott szervezeteken keresztül, pályázatok útján juttatják el a filmipari szereplők, illetve a filmipari területek és tevékenységek részére a támogatásaikat.

2007. február 15.

Filmipar Európában – 2. rész – Filmforgalmazás és -terjesztés

Egy film alkotói számára fontosak lehet a szakmai elismerés, mégis nehéz elképzelni azt, hogy örömükben ne ugranának ki a bőrükből, ha alkotásuk nézőcsúcsokat ostromolna. Ez azonban többnyire nem rajtuk múlik. Egy film nézettsége elsősorban attól függ, hogy mennyi és milyen jellegű, illetve technikai felszereltségű moziban mutatják be, valamint mennyire intenzív reklámkampányt biztosítanak a népszerűsítésére.

2006. október 15.