Nagyváradi születésű vagyok, ’97-es évjáratból. A líceum elvégzése után költöztem Kolozsvárra, hogy belekóstoljak az erdélyi filmvilágba. A Sapientia EMTE Filmművészet-Fotóművészet-Média szakán diplomáztam az Amit nem vettünk észre c. kisjátékfilmemmel, majd két évvel később ugyanitt végeztem el a Filmtudomány mesterszakot, a BBTE újságírói mesterszakja mellett. Jelenleg a Sapientia EMTE filmes tanszékének gyártásvezetőjeként dolgozom, szabadidőmben pedig a Filmtett, a magyarországi Filmtekercs és a Helikon számára írok – javarészt filmkritikákat, olykor interjúkat és tanulmányokat. A film elméleti és gyakorlata oldala egyaránt fontos számomra és remélem, hogy a jövőben is űzhetem ezt a „kettős életet”.

Farkas Boglárka Angéla írásai
(64)

Nem csak túlélni – Mundruczó Kornél: Evolúció

Mundruczó Kornél és Wéber Kata szerzőpárosának legújabb filmje – ami mellé újfent Martin Scorsese állt producerként – egyszerre megrázó és filmnyelvi szempontból bátor alkotás. Az Evolúció a generációkon átívelő traumát tematizálja lehengerlő vizuális világgal és mágikus realizmussal.

2021. november 26.

Karmolások és cirógatások – Hagai Levi: Scenes from a Marriage / Jelenetek egy házasságból

A világsikerű Terápia sorozat alkotója, Hagai Levi az év egyik legnagyobb halálugrását követte el azzal, hogy Ingmar Bergman miniszériáját adaptálta újra az HBO-nak. És Levi ugrott, de nem csak túlélt: győzött is. A Jelenetek egy házasságból nem egyszerűen egy tisztességes remake, hanem egy érzékeny látlelet arról, hogy mi változott (és mi nem) a férfi-nő közti dinamikák terén az elmúlt fél évszázad során.

2021. október 23.

Mindörökké Nikita – Martin Campbell: The Protégé / A védenc

A többek között Romániában is forgatott The Protégé a kegyetlen és halálprecíz bérgyilkosnő akkciónarratíváját kínálja fel egy leporolt Nikita-köntösben. Martin Campbell rendezése ugyan nem váltja meg a világot és klisékben is gazdag, filmje mégis kellemes (és lőporos) kikapcsolódást ígér.

2021. szeptember 02.

Mielőtt elfelejtelek – Harry Macqueen: Supernova / Szupernóva

A Szupernóva – hangzatos címe ellenére – az év egyik legcsendesebb robbanása, ami furcsamód ökonomikusságával kápráztatja el nézőjét. Macqueen rendezésében Colin Firth és Stanley Tucci évtizedes szerelmébe szól bele a demencia.

2021. augusztus 16.

Ami apámból maradt – Viggo Mortensen: Falling / Zuhanás

Viggo Mortensen rendezői debütálása, a Zuhanás, a tavalyi Sundance fesztivál térképén jelent meg és az idei TIFF jóvoltából végre hozzánk is eljutott. A demenciát, az apa-fiú dinamikát és az elfogadás nehézkes folyamatát egyszerre tematizálni akaró Zuhanás azonban nagyot koppan, amikor földet ér.

2021. augusztus 02.

Sejtelmes posztrock a láthatáron – Fargo mozikoncert a 20. TIFF-en

A Coen testvérek zseniális Fargója és a francia Fragments trió elektronikus-posztrock zenéje találkozott tegnap este a Diákművelődési Házban, egy mozikoncert jegyében. A végeredmény egy egyszeri és megismételhetetlen élmény, ami gyönyörűen beigazolja, miért is hívjuk a filmet audiovizuális művészetnek.

2021. július 27.