1997-ben születtem, Nagyváradon. A Mihai Eminescu Főgimnázium filológia szakán végeztem 2016-ban. Jelenleg a kolozsvári Sapientia egyetem fotó-film-média szakának harmadéves hallgatója vagyok. 14 éves koromban megnéztem a Harcosok klubját. Majd újranéztem néhányszor. Így lettem filmfüggő. Terápiára nem járok, de moziba igen.

Farkas Boglárka írásai
(30)

Agatha Christie nevet a sírjában – Rian Johnson: Knives Out / Tőrbe ejtve

Rian Johnson Golden Globe-jelölt műfajparódiája a krimit dekonstruálja úgy, hogy közben szórakozni is tudjunk rajta. A Tőrbe ejtve nem csak egy jó humorral megáldott, szövevényes történet, hanem egy emlékeztető arra, hogy van különbség „újragondolni” és „még egyszer ugyanazt gondolni” között.

2020. január 07.

Brit belpolitika haladóknak – Gavin Hood: Official Secrets

Képes-e egy kiszivárogtatott levél arra, hogy megváltoztassa a világ menetét? A rövid válasz igen és nem. A hosszú választ az Official Secrets (Hivatalos titkok) nyújtja úgy, hogy egy megdöbbentő, igaz történet mesél el, meglepően laposan.

2019. december 23.

Rendészet elvészhet – Cătălin Mitulescu: Heidi

Mitulescu filmje napjaink égető problémáját tematizálja: a rendőrséggel szembeni bizalmatlanságot. A tragédiánk pedig az, hogy még a fikció sem képes ezesetben olyan immorális történetet eszkábálni, amit a most tapasztalható valóság ne tudna felülmúlni.

2019. november 22.

„Lynchnek a transzcendentális meditációját kipróbálnám” – Beszélgetés Szőcs Petrával és Nagy V. Gergővel a Déva kapcsán

Alig pár évvel ezelőtt Szőcs Petra még a Filmgalopp erdélyi rövidfilmes verseny fődíját vihette haza a Csoszogj úgy-ért, tavaly pedig első nagyjátékfilmje már Velencében debütált. Interjúnkban a Déva rendező-forgatókónyvírójával, Petrával és a film társforgatókönyvírójával, Gergővel beszélgetünk költőiségről, mágiáról és a nehéz szeretetről.

2019. október 18.

Rendszerhiba – Andrei Cohn: Arest

Az Arest egy egész rendszer működését próbálja egy kicsiny zárkába sűríteni, de kísérlete hiába indul ígéretesnek, újdonságot nem képes nyújtani.

2019. szeptember 25.