1988-ban születtem Kalocsán. Középiskolai tanulmányaimat a budapesti "Fazekas"-ban végeztem. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem filmelmélet és filmtörténet valamint kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója vagyok. 2007 novemberében részt vettem az "Mesterek hagyatéka In Memoriam Antonioni, Bergman" elnevezésű műhelykonferencián, az itt elhangzott előadásomból készült tanulmány a Puskin utca című művészeti folyóirat negyedik számában jelent meg. Szabadidőmben néhány filmtudományi konferencia és filmfesztivál szervezésében segédkeztem, illetve egyetemi filmklubot működtettem. 2008-ban Mozgókép-forgalmazó és -üzemeltető képesítést szereztem, illetve elvégeztem egy középfokú filmszöveg-fordítói tanfolyamot is. Tanulmányaimat jelenleg külföldi részképzéseben az Utrecht University-n végzem. 

Fodor Kata írásai
(4)

Másodvonalbeli alkotás az első sorból – Kirill Szerebrennyikov: Jurjev den / Téli utazás

Kirill Szerebrennyikov, az orosz színházi élet ünnepelt rendezőzsenije időről időre kitérőt tesz a film világába is. Legújabb alkotása egy bibliai idézetekkel teletűzdelt megtéréstörténet, melynek célja az orosz nemzeti lélek jellegzetességeinek feltárása. A nagyívű vállalkozás elsőre sikeresnek is tűnhet, de ezt érdemes közelebbről is megszemlélni.

2009. március 16.

Ha a gépezet beindul… – Jay Roach: Recount / Újraszámlálás

Az amerikai választásoknak megágyazó demokrata „propagandafilm” hozzánk csak Barack Obama győzelmi mámora után ért el, egy kis történelemóra azonban sosem árt. A cselekmény szédületes tempóban száguld előre, nagyjából annyi mondatot hallunk egymásra torlódni, mint egy átlagos Szívek szállodája-epizódban, csak itt minden „élesben” megy.

2008. december 24.

Egy amerikai a Közel-Keleten – Morgan Spurlock: Where in The Hell Is Osama Bin Laden / Hol az ördögben van Oszama bin Laden?

Hiába az egész amerikai hadsereg, a teljes nemzetközi titkosszolgálati hálózat, a bevetett kémműholdak és megfigyelőrendszerek, a világ elsőszámú keresett személye még mindig szabadlábon van. Morgan Spurlock, a Michael Moore-ral induló új dokumentumfilmes irányzat egyik fenegyereke, a gyorsétteremláncok megszorongatása után most Oszama bin Laden nyomába ered.

2008. október 29.