Gyenge Lóránd írásai
(5)

Angyalcsinálás a konyhában – Mike Leigh: Vera Drake

Kifinomult, mély emberismerettel, szociális érzékenységgel ábrázolt becsületes szegények, kedvesen esetlen munkások, kis emberi történetek világa elevenedik meg Mike Leigh minden filmjében. Legújabb, nagy fesztiválsikereket megért munkája, enyhe hangsúlybeli eltolódással ugyan, de ezt a sort folytatja.

2005. június 15.

Távol-Keleti Filmek Fesztiválja 4. – 4. Far East Film Festival, 2002. április 19–27., Udine

Az idén negyedik alkalommal rendezték meg a Távol-Keleti Filmek Fesztiválját (Far East Film Festival), ahol a mintegy 73 alkotás egyedülállóan tükrözte a hongkongi, pekingi, manilai, sanghaji, tokiói és koreai filmes munkálatokat. Ezek között szerepeltek úgynevezett „fővonalbeli” filmek, művészfilmek, de bemutatásra kerültek az elmúlt években nagy fejlődésen keresztülment műfajok is, az animációs és az erotikus filmek, melyek közül az előbbit leginkább a kínaiak képviselték 16 művel – az 1941-től kezdve, a napjainkban elkészültig – átfogó képet nyújtva az ott (is) mostohagyerekként kezelt műfajról.

2002. június 15.

Kísérleti csokoládé – A 33. Magyar Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilmjeiről

A csokoládé édes és finom, sokan szeretik. Boldogsághormonokat szabadít fel az agyban, és kellemes érzetet okoz bármelyik fajtája. Van, aki a tejeset szereti, van, aki a keserűt, de létezik fehér-, és mogyorós is. Édeskés, sokszínű és változatos, mint az idei Filmszemle hangulata, ahol a közönség megismerkedhetett az elmúlt év magyar filmtermésével. Látva a művek sokszínű, eklektikus vonulatát, az idei jelkép, a rózsaszín papírba csomagolt, két oldalán perforált mogyorós csoki filmszalag, igazán találó volt.

2002. március 15.

Egy csepp a mai művészetből – Utolsó Csepp Fesztivál, Budapest, 2001. november 29 – december 1.

Könnyedén megnézhetjük a híres vagy nem annyira híres rendezők filmjeit a mozikban, bármikor elmehetünk színházba, ha kedvünk tartja, de a művészeti iskolák munkáit sok esetben csak akkor láthatjuk, ha bennfentesek vagyunk, vagy kifejezetten törekszünk a megismerésükre; bár néha ezen utóbbi motiváció sem elegendő. Az idén harmadjára került megrendezésre az Utolsó Csepp Fesztivál, november 29. és december 1. között, ahol különféle művészeti iskolák mutatkozhattak be a „nagyközönség” előtt.

2002. február 15.

Virtuális viszonyok – Pierre-Paul Renders: Thomas est amoureux / Szerelmes Thomas

Mikor beülünk a Szerelmes Thomas (vagy eredeti címe szerint Thomas szerelmes lesz) című filmre, az első néhány percben csalódottan gondolhatnánk, hogy egy újabb, a különlegesség hatását imitálni szándékozó, a számítógépes technikát segítségül hívó fikcióval fogunk találkozni. Hamarosan rájöhetünk arra, hogy egyáltalán nem erről van szó: igazi művészfilmmel van dolgunk, amelyben megismerhetjük az agrofóbiás Thomas életét és szerelembe esésének folyamatát.

2001. december 15.