1999. óta publikálok rendszeresen színházkritikát magyarországi és erdélyi, néha román lapokban is. Néhány kritikám megtalálható a http://www.hamlet.ro/emberek.php?id=155 oldalon. A filmkritika-írás számomra alkalmi hobby.

2003 óta a Transindex színházi műsorajánlóját, 2004 óta az első és egyetlen romániai színházi portált, a www.hamlet.ro-t szerkesztem.

Voltam már irodalmi titkár a kolozsvári bábszínházban, óraadó tanár a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem bábos évfolyamain (báb- és animációs színház története), a TVR Kolozsvári stúdiójának színházi szakreferense (a Pont és Ellenpont kulturális magazin munkatársa). Kenyérkereső munkámnak egyelőre semmi köze sincs a szakmámhoz.

Hegyi Réka írásai
(9)

Kolozsvártól az Antarktiszig – Interjú Xantus Gábor és Xantus Áron dokumentumfilmesekkel

A TIFF idei programjának egyik kiemelkedő eseményeként harangozták be A felfedező című, egész estés dokumentumfilmet, amelynek kezdeményezője, forgatókönyvírója és rendezője Xantus Gábor, operatőre Xantus Áron. A film gazdag archív képanyagot tartalmaz, mai kincsei pedig egy kalandos antarktiszi forgatás eredményei. Xantus Gábort és Áront főképp az előzményekről és a forgatásról kérdeztük.

2013. június 10.

Nosztalgia nélkül – Pernilla August: Svinalängorna / Beyond

Rögtön az elején be kell vallanom: nem nehéz kissé elfogultnak lenni ezzel az alkotással szemben. Érzékeny húrokat pendít, a komolyságát helyenként csacsiságok ellenpontozzák és nem utolsósorban: remek színészi alakításokat vonultat fel.

2011. június 23.

Blattszint

Kissé csalódtam. Nem a filmekben. Az esemény horderejében. A kettős filmbemutató, akkor is ha rövidfilmekről van szó, és akkor is, ha ezek alig (vagy még nem) diplomázott rendezők alkotásai, a kolozsvári és erdélyi kulturális élet egyik markáns eseménye lehetett volna, ha…

2009. február 16.

Mi a kérdés? – ez itt a kérdés – Ben Affleck: Gone Baby Gone / Hideg nyomon

Az amerikaiak nagyon kedvelik a Gone Baby Gone című filmet. A színészből rendezővé avanzsált botrányhős Ben Affleck régi rajongói mellé újakat szerzett ezzel a kissé zavaros történettel. A sok felvetett téma között ugyanis elvész az az egy mondatban is megfogalmazható lényeg, ami a film kiindulópontja vagy végkövetkeztetése lehetne.

2008. április 28.

Alexander Supertramp iskolája – Sean Penn: Into The Wild / Út a vadonba

Rengeteg természeti kép, lenyűgöző, ember-nem-lakta tájak. És egy szép ember. Talán nem több, mint naiv lázadó, de Sean Penn filmje emléket állít neki: Christopher McCandless 1992-ben, sikeres diplomázás után, kényelmesnek és gondtalannak ígérkező kispolgári karriernek fordít hátat azért, hogy csavarogjon Amerika-szerte, és hogy kipróbálja: milyen a vadonban élni.

2008. március 11.

Animált oral history – Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud: Persepolis

Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux... Sokat ígérő szereposztása lehetne, de ezúttal egy rajzfilm stáblistáján találjuk e neveket: egy lázadó teheráni lányt, édesanyját, illetve egészséges humorral megáldott nagymamáját szólaltatják meg.

2008. február 11.

Az első hóesés előtt… – Robert Redford: Lions for Lambs / Gyávák és hősök

Soha sem voltam Amerikában. Nem tudom, mi lehet az amerikaiak fejében, lelkében. Azok alapján, amit az átlag-amerikairól hallok, mégis elhiszem: Robert Redford filmje nem jár messze a valóságtól. Igen, hiszik, hogy a rómaiak 21. századi utódai és hiszik, hogy a „barbár” ellenséget azért kell legyőzni, hogy területeiken erődöket építsenek, majd iskolákat és kórházakat. Csak éppen azt nem tudják pontosan megnevezni, ki az amerikai nép ellensége.

2008. január 24.

Jeliza Rose Csodaországában – Terry Gilliam: Tideland

A Tideland gerincét egy kislány fantáziájának szüleményei alkotják, mégsem mesefilm, hanem nagyon komoly történet egy hányattatott sorsú lánykáról, akiért titokban szorongunk, mégsem sajnáljuk, mert felhőtlen játékkedve átsegíti mindenen.

2007. január 15.