Horváth Emőke-Ágnes írásai
(3)

Karácsony a sorozatok háza táján

A csapból is karácsonyi témájú filmek folynak egész decemberben. Egy részüket unos-untalan ismétlik, minden évben – szerencsés esetben – különböző tévéadókon átismételhetjük az egyedül maradt kiskópé történeteit, a karácsonyi csodavonattal télapót látogathatunk, vagy akár a gonosz Scrooge és különböző alteregóinak a jó útra téréséhez szurkolhatunk újra meg újra. A tévésorozatok karácsonyi részei legalább nem ismétlődnek évente, legfeljebb ha a szériák maguk kerülnek újra műsorra. íme egy-egy rövid emlékeztető vagy kedvcsináló néhány népszerű sorozat karácsonyi részeiről.

2008. január 15.

Kulináris titkok – sorozatban – Született feleségek

A 2004-ben útjára indított ABC-sorozat Emmy és Golden Globe díjak nyertese. Jelenleg ötvenkét ország tévécsatornája sugározza. Idén februárban közölték, hogy Marc Cherry rendezőt és kulcsszereplőit a hetedik évad befejezéséig szerződtették. Hogy miként felel meg a stáb a hosszú távú kihívásnak még nem tudni, az ellenben bizonyos, hogy a műfajban az eddigi két és fél szériával érdemlegeset alkottak. Mivel és hogyan etetik ők a tévékészülék elé ülő háziasszonyokat? Ezúttal a sürgés-forgás a szappanopera-készítő konyhára is kiterjed.

2007. április 15.

Természetfilm és -filmes az olvasztóban

Amellett, hogy a mozifilmeket és a tévéjátékokat a modern kultúra legjelentõsebb történetmesélési eszközeinek tekintjük, a társadalom zöme számára ezek képezik az elsõdleges lehetõséget a természettel való találkozásra is. Számos televíziós csatorna (Discovery Channel, National Geographic, Animal Planet stb.) tűzi rendszeresen műsorra az egzotikus állat- és növényvilágot bemutató produkciókat, amelyek nézõk millióinak a kizárólagos tapasztalatát jelentik a vadonnal és annak élõvilágával kapcsolatban. Azok a filmek ellenben, amelyeket a természet hiteles ábrázolásainak vélhetnének, többnyire a könnyed szórakoztatás szolgálatában állnak, és ezáltal környezetünket meghazudtolva hamis képet nyújtanak róla. Szemléletük megfelel a filmes és tévés konvencióknak, a döntõ nézõi elvárásoknak, illetve a médiapiaci verseny igényeinek.

2005. október 15.