1986-ban születtem Kézdivásárhelyen, orvosis tanulmányi terveim helyett 2008-ban a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar–német szakán végeztem. Hosszabb-rövidebb részképezés-, áthallgatás-időszakaimat a Szegedi és Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamint a Technische Universität – Chemnitz germanisztika szakán töltöttem, jelenleg pedig a berlini Freie Universität mesteris hallgatójaként próbálom utolérni magamat. Érdeklődési köröm pillanatnyilag a kortárs színházművészet, valamint magyar–román–német–spanyol fordított irodalomkísérletek körül forog.

Illyés Zsuzsa írásai
(2)

Filmkaleidoszkóp medveidő táján – 2009-es Berlinale-összegző

A vasárnap esti utolsó gong után kellett egy kis levegő, így hazafele a Potsdamer Platzon éjfél körül végigbaktatva még meg-megálltunk a Cinemaxx, a Cinestar és a kétfelől piros szőnyeggel szegélyezett Potsdamer Straße és az improvizált L’Oréal-stúdió előtt. A fesztivál utolsó pillanatai tocsogó sárban, hópelyhekkel, a megszokottnál nagyobb forgalommal zajlottak.

2009. február 23.

Medvevadászat székely–magyar–román módra – Peter Strickland: Varga Katalin balladája

A történetről ugyanazt mondhatjuk, mint Bodor Ádám Sinistra körzetbeli színhelyeinek mágikus realizmusba való beskatulyázásáról: nem, ez nem mágikus realizmus, ez a történet „pur” realizmus, és igen, ilyen esetek ma is előfordulnak a legendás és meseszép Székelyföldön. Miközben az eseményeknek mégis van egy székely gondolkodási logikát megtagadó fordulata...

2009. február 17.