1981-ben születtem Sepsiszentgyörgyön, ahol a Székely Mikóba jártam középiskolába, majd a BBTE-n újságíróira, aztán Sapientián filmszakra, ahol 2008-ban diplomáztam, rendezőként. A Filmtett kritikarovatát szerkesztem, emellett évekig a Kukker.ro videómegosztó szerkesztője voltam, de időnként filmeket is készítek.

Jakab-Benke Nándor írásai
(527)

A legjobb Playstation4-exkluzívok

Egy röpke hónap múlva a polcokra kerül a PS5, és ezzel lezárul egy konzolgeneráció hétéves tündöklése – nem titok, hogy a Sony ezalatt leginkább az Playstation-exkluzív, tehát Xboxon nem (legfeljebb esetenként PC-n) játszható alkotásokkal verte […]

2020. október 18.

Kedvenc Menzel-filmjeink

82 évesen távozott Jiří Menzel legendás filmrendező, a csehszlovák újhullám egyik elindítója, akinek a filmjei csak látszólag szólnak csehekről, valójában rólunk szólnak. Íme, tíz kikerülhetetlen Menzel-alkotás.

2020. szeptember 07.

A barátkozás lehetőségei – Kelly Reichardt: First Cow

A veterán függetlenfilmes rendezőnő ismét az oregoni vadnyugat hőskorszakába kalauzol el minket – és kíméletlenül rombolja azokat a mítoszokat, amelyeket John Ford, Anthony Mann és a többiek felépítettek.

2020. augusztus 21.

Kedvenc Wim Wenders-filmjeink

A német rendező ma lett 75 éves, és ugyan az utóbbi években a filmes termése finoman szólva egyenletlenre sikerült, attól még jó pár klasszikussal ajándékozott meg minket. Íme, néhány közülük. (Szavazni is lehet, mégpedig itt!)

2020. augusztus 14.

Mindenhol jobb – Radu Ciorniciuc: Acasă, My Home

Már amikor azt hinnénk, hogy mindent láttunk, és román dokumentumfilm nem tud meglepni többé, a legjobb pillanatban jön egy-egy ilyen alkotás, mint az Acasă, és behúz egy gyomrost.

2020. augusztus 08.