1981-ben születtem Sepsiszentgyörgyön, ahol a Székely Mikóba jártam középiskolába, majd a BBTE-n újságíróira, aztán Sapientián filmszakra, ahol 2008-ban diplomáztam, rendezőként. A Filmtett kritikarovatát szerkesztem, emellett évekig a Kukker.ro videómegosztó szerkesztője voltam, de időnként filmeket is készítek.

Jakab-Benke Nándor írásai
(491)

Egy maréknyi dollárért? – Csapón kívül 62.: Yojimbo (Jodzsimbo) / A testőr, 1961

Hatvan évvel ezelőtt mutatták be Kuroszava Akira legnagyobb anyagi sikert hozó filmjét, A testőrt Japánban. Az európai nézők kicsivel később, augusztusban láthatták először a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (ahol Mifune Tosiró megkapta a legjobb színésznek járó Volpi Kupát). Sergio Leone csak két évvel később, a római premier idején látta a filmet, mindenesetre nagyon megtetszhetett neki.

2021. május 08.

A FouQ-inga – Cullen Hoback: Q: Into the Storm / Q: a vihar felé

Nem véletlen, hogy a QAnon jelenség eredetét feltáró sorozat épp az HBO-n landolt, és nem egy halálkomoly oknyomozó újságírói portálon: zsurnalizmusnak trehány, cserébe viszont roppant szórakoztató, már-már műfajfilmes macska-egér nyomozást kapunk hat órában.

2021. április 20.

Főúr, fizetnék! – Jiří Menzel-napló III.

A cseh rendezőlegendáról szóló portrénaplónk utolsó részében másodszor is Oscarra jelölik, ezúttal díj nélkül – majd az egész cseh filmgyártásra rászakad a kapitalizmus.

2021. március 11.

PS5: TNG – Playstation5-teszt

Azon szerencsés keveseknek, akiknek jutott a már három hónapja debütált, de azóta is hiánycikknek számító újgenerációs konzolokból, igazi időutazásban lehet részük...

2021. február 06.