1981-ben születtem Sepsiszentgyörgyön, ahol a Székely Mikóba jártam középiskolába, majd a BBTE-n újságíróira, aztán Sapientián filmszakra, ahol 2008-ban diplomáztam, rendezőként. A Filmtett kritikarovatát szerkesztem, emellett évekig a Kukker.ro videómegosztó szerkesztője voltam, de időnként filmeket is készítek.

Jakab-Benke Nándor írásai
(507)

Kedvenc Harvey Keitel-szerepeink

A ma 81 éves színészóriás irgalmatlan, 127 mozit lajstromozó életművéből válogattunk filmeket. Nehéz dolgunk volt, még akkor is, ha nagyrészükben nem ő a főhős, hanem mellékszereplőként lopja el a show-t. Tudtad, hogy az édesanyja máramarosi […]

2020. május 13.

Közvetítők – Miloš Forman-napló VI.

A cseh rendező életét és műveit rendhagyóan, naplószerűen boncolgató sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, amiben akarva akaratlanul is számvetés történik.

2020. május 09.

Szoknyapecérek – Miloš Forman-napló V.

Folytatjuk rendhagyó portrénaplónkat: egy újabb díjeső után Forman képtelennek tűnik kimászni a kosztümösség mocsarából, de egy pornópápa megmenti a renoméját – vagy inkább végérvényesen összemocskolja...

2020. május 02.

Hajak és parókák – Miloš Forman-napló IV.

Folytatjuk rendhagyó portrénaplónkat: a világhírt és Oscart hozó Száll a kakukk fészkére után Forman pályája meglepő fordulatot vett – a kosztümös műfajok felé.

2020. április 29.

Pokolbéli víg napjaink – Hugo Martin/id Software: Doom Eternal

A videójátékok történetének egyik legsikeresebb franchise-za a Doom – a játékot fejlesztő id Software-t (és ezáltal a jogokat) bitorló ZeniMax/Bethesda hülye lenne, ha időnként meg nem próbálkozna valami újjal ezalatt a cím alatt. Naná, hogy a mozgóképiparhoz hasonlóan itt is leginkább a reboot/előzmény/folytatás-tengelyen zajlik a profitszerzés.

2020. április 26.