1981-ben születtem Sepsiszentgyörgyön, ahol a Székely Mikóba jártam középiskolába, majd a BBTE-n újságíróira, aztán Sapientián filmszakra, ahol 2008-ban diplomáztam, rendezőként. A Filmtett kritikarovatát szerkesztem, emellett évekig a Kukker.ro videómegosztó szerkesztője voltam, de időnként filmeket is készítek.

Jakab-Benke Nándor írásai
(523)

Kedvenc Wim Wenders-filmjeink

A német rendező ma lett 75 éves, és ugyan az utóbbi években a filmes termése finoman szólva egyenletlenre sikerült, attól még jó pár klasszikussal ajándékozott meg minket. Íme, néhány közülük. (Szavazni is lehet, mégpedig itt!)

2020. augusztus 14.

Mindenhol jobb – Radu Ciorniciuc: Acasă, My Home

Már amikor azt hinnénk, hogy mindent láttunk, és román dokumentumfilm nem tud meglepni többé, a legjobb pillanatban jön egy-egy ilyen alkotás, mint az Acasă, és behúz egy gyomrost.

2020. augusztus 08.

Nosztalgia, visszafogottság és maszkvakargatás – 19. TIFF-megnyitó

Péntek este megnyitották (vagy megnyílt – szempont kérdése is) a nagykorúsodás utáni első TIFF-et, ami egyben a koronavírus-járvány utáni (vagy inkább közbeni – sajnos, nem szempont kérdése) Románia első nagyobb szabású kulturális rendezvénye. Bizakodás és óvatosság, kéz a kézben.

2020. augusztus 01.

Kézműves termék – Matteo Garrone: Pinocchio

A kortárs olasz film egyik legfelkapottabb rendezője a világ gyermekirodalmának egyik archetipikus alkotását álmodta újra régi és új technikák segítségével, izgalmas látványvilággal, felemás végeredménnyel.

2020. július 28.